Szarlotka orkiszowa

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam tradycyjny wypiek w zdrowszej wersji. Jest to szarlotka orkiszowa – bez białej mąki i cukru. Białą mąkę pszenną zastępujemy mąką orkiszową pełnoziarnistą, a cukier - ksylitolem.

Lato w tym roku skończyło się dość szybko i jesienna aura za oknem sprawia, że teraz chętniej wybieramy ciasta ze śliwkami i jabłkami. Orkiszowa szarlotka jest pyszna, kruchuteńka, maślana. Osoby, które nie mogą aktualnie jeść białej mąki myślę, że nie będą zawiedzeni jej smakiem. Nadzienie jabłkowe można zrobić dzień wcześniej. Wówczas samo przygotowanie szarlotki zajmie nie dużo czasu. Ciasto podałam na ciepło z kleksem bitej śmietany i zjadłam na drugie śniadanie. Polecam i Wam taki zdrowszy jesienny wypiek. Pycha!

Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 20g pudru z ksylitolu,
  • 200g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • MASA JABŁKOWA:
  • 800g jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 60-80g ksylitolu (do smaku),
  • DODATKOWO:
  • puder z ksylitolu

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą i puder z ksylitolu. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na dwie części: 75% i 25%. Ciasto owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta (75%) rozwałkowujemy i umieszczamy w tortownicy tak, aby wyłożyć nim spód i boki tortownicy. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu ciasto studzimy.

MASA JABŁKOWA: Jabłka kroimy w większą kostkę. Do nadzienia użyłam jabłek Antoniówka. Umieszczamy je razem z ksylitolem i sokiem z cytryny w rondelku. Dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia często mieszając aż jabłka się rozpadną i utworzą gęsty mus. Ilość ksylitolu zależy od odmiany jabłek dlatego najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy taka słodycz nadzienia nam odpowiada. Dusimy około 15 minut.

Wystudzoną masę jabłkową rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.

Pozostałą część kruchego ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski. Paseczki układamy na wierzchu ciasta tworząc kratkę.

Ciasto pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je pudrem z ksylitolu.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ilość ksylitolu do nadzienia jabłkowego podana jest orientacyjnie. Wszystko zależy od słodyczy i odmiany jabłek. Dlatego najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy taka słodycz nadzienia nam odpowiada.

2) Gdyby jabłka się rozpadły, ale mus jabłkowy będzie „luźny” to można go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej dodając ją pod koniec duszenia.

3) Szarlotka jest odpowiednia dla diety cukrzycy ciążowej.

Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź