Szarlotka jak u babci

Pyszna szarlotka, która smakuje jak u babci 🙂 Pomiędzy dwoma warstwami kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta mamy nadzienie jabłkowe. Wierzch zwieńczony jest grubą warstwą lukru. Szarlotka bardzo ładnie się kroi. Smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 160g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • JABŁKA:
  • 2kg jabłek,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • LUKIER:
  • 4 łyżki mleka,
  • Około 20-24 łyżek cukru pudru,
  • Aromat cytrynowy,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajka i mleko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na 10-15 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Drugą częścią ciasta wylepiamy dno foremki lub ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kartkami papieru do pieczenia (bo ciasto będzie bardzo klejące). Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy je w piekarniku  przez około 10 minut (zrobi się rumiane). Podpieczony spód studzimy.

Następnie wykładamy na niego nadzienie jabłkowe, wyrównujemy.

Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i rozwałkowujemy ją pomiędzy dwoma kartkami papieru do pieczenia na wielkość naszej foremki. Ciasto przekładamy na wierzch nadzienia jabłkowego.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien po tym czasie się zarumienić. Ciasto studzimy, a następnie lukrujemy.

JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w większą kostkę. W większym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy jabłka, cukier i cukier waniliowy. Jabłka smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż się zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, mieszamy. Dusimy jeszcze 1 minutę. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ilość cukru zależy od użytych jabłek.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko i kilka kropel aromatu waniliowego. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy.

Życzę smacznego  🙂

Szarlotka jak u babci

Szarlotka jak u babci





6 komentarzy

  1. Najlepsza na drugi trzeci dzień? 😉

  2. Zrobiłam! Wyszła przepyszna! 🙂 Następnym razem doda ciut więcej mąki ziemniaczanej albo kisiel cytrynowy do jabłek, by ciasto było bardziej stabilne i troszkę mniej cukru, bo lukier nadrabia tutaj zdecydowanie całą słodycz 😉 Mam tylko pytanie, czy tą szarlotkę można mrozić? PS. Zdjęcie Pani wypieku jest w 100% adekwatne do efektu, który otrzymałam, także śmiało polecam.

    • cukiereczek

      Monia bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ? Natomiast jeśli chodzi o mrożenie ciast to nie wiem ? Sama mroże tylko ciasto drożdżowe także trudno mi powiedzieć.

  3. Ola

    A ja mam takie pytanie, planuję to ciasto zrobić na święta, czy można zrobić je wcześniej ? Czy jednak najlepiej smakuje przygotowane na ostatnią chwilę? Pozdrawiam ??

    • cukiereczek

      Myślę, że tak 1-2 dni przed świętami maksymalnie ?

Zostaw odpowiedź