Świąteczna kostka sernikowa to pyszne ciasto bez pieczenia składające się z:
- ciasteczek korzennych speculoos - ciastka te są bardzo popularne u naszych zachodnich sąsiadów. Można je kupić w niemieckich supermarketach w okresie przedświątecznym.
- gotowanej masy serowej - tak, dobrze czytacie. Gotowanie sera jeden ze sposobów przygotowania sernika. Jajka, masło, ser i cukier zagotowujemy razem, a następnie zagęszczamy budyniem. Uzyskujemy wówczas aksamitną masę serową w kilka minut, która świetnie nadaje się do przekładania ciasteczek czy kruchych ciast.
- polewy czekoladowej - to polewa przygotowana ze śmietanki 30% i czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Najłatwiej przygotować ją używając mikrofali.
- oraz dekoracji z ubitej śmietanki z dodatkiem cynamonu, czekoladowych kuleczek, pierniczków i pokruszonych orzechów.
Ciasto jest mięciutkie, pysznie korzenne i śmietankowe. Wprost rozpływa się w ustach. Bardzo ładnie się kroi, a jest przy tym proste i szybkie do przygotowania. Uda się każdemu! I na pewno spodoba się osobom, które aktualnie nie posiadają piekarnika lub nie mają wprawy w wypiekach.
SKŁADNIKI:
- MASA SEROWA:
- 1,6 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (lub sera z wiaderka),
- 3 budynie śmietankowe (3x40g),
- 300ml mleka,
- 320g masła,
- 6 jajek,
- 1 i ½ szklanki cukru (300g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 1kg ciasteczek korzennych speculoos,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 250g płynnej śmietanki 30%,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 240g czekolady mlecznej,
- DEKORACJA:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Szczypta cynamonu,
- Pokruszone ciasteczka, mielony orzechy,
- czekoladowe kuleczki, pierniczki
PRZYGOTOWANIE:
ZŁOŻENIE CIASTA: Przygotowujemy dużą foremkę o wymiarach 25x35cm. Wyścielamy ją papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno ciasteczka speculoos ewentualnie docinając je. Wykładamy 1/3 ciepłej masy serowej, wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę ciasteczek i masy serowej. Postępujemy tak aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinny być ciasteczka. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową równomiernie ją rozsmarowując na ciasteczkach. Gdy ciasto całkowicie ostygnie to chowamy je do lodówki na min.12h. Po tym czasie kroimy je na porcje.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przekładamy ją do szprycy zakończonej końcówką 1M i wyciskamy całuska na każdą kostkę. Następnie wykładamy czekoladowe kuleczki. Ciasto oprószamy pokruszonymi ciastkami i orzechami laskowymi. Gdzieniegdzie wkładamy pierniczki.
MASA SEROWA: Do większego garnka z grubym dnem wkładamy masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewamy chwilkę do momentu roztopienia masła i rozpuszczenia cukru. Wówczas dodajemy ser, jajka i miksujemy krótko mikserem, tylko do dobrego połączenia składników. Masę serową mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając (aby masa serowa się nie przypaliła). W mleku rozrabiamy budynie i wlewamy do gotującego się sera. Mieszamy szybko do połączenia składników i jeszcze chwilkę gotujemy razem aż do momentu zgęstnienia. Masa serowa jest gotowa.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamane czekolady i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ja użyłam formy, która nie wymaga używania papieru do pieczenia.
Jeżeli użyje kilogram sera, jak zmniejszyc pozostałe składniki masy serowej?
Wówczas 4 jajka, 1 szklanka cukru (200g), 200g masła, 2 budynie, 200ml mleka 🙂
Twój komentarz
Czy całe jajka używamy do masy czy tylko żółtka??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Całe jajka.
Pani Kasiu! Ciasto smakuje rewelacyjnie! Niestety z uwagi na swój smak całość nie doczekała się zdjęć, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka! Zmieniłam formę na okrągłą i z nadmiaru zrobiłam małe gwiazdki, to jedyny ślad który udało mi się złapać po tym cudzie do którego nie potrzebuje piekarnika, którego nie mam 😀
Pozdrawiam serdecznie !!! 🙂
Takie gwiazdki prezentują się jeszcze bardziej świątecznie. Brawo za pomysłowość! Cieszę się, że smakowało 🙂
Dzień dobry 🙂 czekolada gorzka do polewy ile powinna miec % kakao?
Najczęściej używam gorzkiej 64%. Ale ostatnio robiłam z 74% i też polewa była ok 😉
Witam, czy twaróg który dodajemy do masy z masla i cukru musi być w temperaturze pokojowej aby się nie zważył? Pozdrawiam:)
Tak, lepiej jeśli twaróg będzie ocieplony ☺️
Dzień dobry, czy mogę prosić o namiary na foremkę której Pani użyla? Dziękuję 🙂
Dzień dobry,
Użyłam dokładnie tej foremki https://bakermann.eu/formy-nierdzewne-kwasoodporne-otwierane/gallery/forma-otwierana-38x25x7/#formy-otwierane
Polecam, bo bardzo często z niej korzystam właśnie przy takich ciastach przekładanych kremem 🙂