Wczoraj prezentowałam Wam sernik zebra z nutellą, a dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" możecie znaleźć przepis na sernik ze świeżą żurawiną na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Nie musimy wcześniej podpiekać spodu – ciasto kruche przygotowujemy i pieczemy razem z masą serową. Kwaśna żurawina wspaniale współgra ze słodką masą serową. Sernik od razu po upieczeniu i ostygnięciu możemy kroić. Nie musimy go schładzać przez noc w lodówce.
SKŁADNIKI :
- KRUCHE CIASTO:
- 225g mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 150g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g mascarpone,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 1 cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- DODATKOWO:
- 200g żurawiny,
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Spód tortownicy o średnicy 25-26cm wykładamy papierem do pieczenia tzn. zapinamy obręcz, a papier wypuszczamy na zewnątrz. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nią dno foremki i robimy 2cm rant. Tortownicę możemy wylepić palcami lub ciasto rozwałkować i wyłożyć. Gdyby ciasto bardzo się kleiło to podsypujemy je odrobiną mąki. Tortownicę wkładamy na kilka minut do lodówki do ponownego schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masy serowej nie mieszamy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Wówczas sernik mógłby urosnąć wysoki, a po wyjęciu z piekarnika opaść.
Żurawinę płuczemy i osuszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wykładamy masę serową i wyrównujemy ją. Następnie równomiernie rozkładamy żurawinę. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta (40%).
Ciasto pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Możemy je pokroić już po ostygnięciu.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
czy do tego przepisu można użyć mrożonych wiśni?
Tak ?