Serniki to bardzo lubiane przez nas ciasta i często je przygotowuję. Można je przygotować na milion sposobów. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam sernik w stylu amerykańskim, bo z dodatkiem masła orzechowego. Jest kremowy i delikatny, a przy tym bardzo sycący. Już mała porcja zaspokaja potrzebę słodkości. A więc jest bardzo podzielny.
Nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Należy pamiętać, aby składniki na sernik wyjąć 2 godziny wcześniej, by się ociepliły. Sernik pieczemy z parą wodną tzn. pod sernikiem ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Woda paruje, a dzięki temu sernik piecze się równo, nie opadnie po upieczeniu. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy go z tortownicy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Sernik smakuje najlepiej, gdy spędzi min. 12h w lodówce.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 230g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 1kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 200g masła orzechowego (100% orzechów),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 50ml mleka,
- 5 jajek,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Odrobina aromatu waniliowego,
- POLEWA:
- 70g gorzkiej czekolady,
- 70g płynnej śmietanki 30%,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Posypka,
- Garść orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem, przetrzeć je przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Tuż pod kratką na której postawimy sernik w piekarniku, umieszczamy naczynie żaroodporne. Zagotowujemy wodę w czajniku. Sernik będziemy piekli z parą wodną tzn. do naczynia wlewamy wrzącą wodę.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, masło orzechowe, cukier i aromat waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mleko i budyń, mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Do naczynia żaroodpornego, które znajduje się w piekarniku nalewamy wrzącej wody. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy sernik całkowicie ostygnie to delikatnie zdejmujemy obręcz i przygotowujemy polewę.
POLEWA: W miseczce umieszczamy śmietankę i połamaną czekoladę. Rozpuszczamy ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Gotową polewą polewamy sernik. Najpierw robimy drip, a resztę polewy wylewamy na środek sernika i wyrównujemy nożem. Od razu wierzch sernika obsypujemy posypką czekoladową. Sernik umieszczamy w lodówce do stężenia polewy. Dekorację możemy przygotować, gdy polewa stężeje lub tuż przed podaniem.
Sernik wkładamy na co najmniej 12h do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
DEKORACJA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy zakończonej tylką gwiazdką. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch sernika. Wierzch śmietanki posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Życzę smacznego!
Czy sernik z wiaderka np. Piatnica bedzie ok ?
Tak ☺️
Ciasto jest doskonale. Jest lekkie i pyszne, jak z restauracji. Proste w przygotowaniu – piekę cokolwiek rzadziej niż raz na pół roku i bez problem ogarnąłem. Sztos 😉
Cieszę się bardzo 😍