Sernik na zimno z brzoskwiniami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na pyszne i proste ciasto, a mianowicie sernik na zimno z dodatkiem brzoskwiń. Oczywiście w sezonie wykorzystujemy świeże, a poza sezonem te w syropie. Ciasto jest szybkie do przygotowania, a rozpływa się w ustach. A to za sprawę kremowej śmietanki. Całość uzupełniają owoce i galaretka. A wszystko w pięknym słonecznym kolorze.

Składniki:

 

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
  • 600g śmietany kremówki,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 20g żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 9 łyżek cukru pudru,
  • aromat pomarańczowy,
  • 4-5 brzoskwiń lub puszka brzoskwiń,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Spód tortownicy o średnicy 22cm wykładamy folią, a jej brzegi smarujemy cienko masłem. Na spodzie układamy biszkopty jeden obok drugiego.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej!), ostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Do masy śmietanowej dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Gotową masę przelewamy od razu do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego 🙂

Uwaga:
1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki.
2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.

3) Brzeg tortownicy możemy posmarować cienką warstwą masła, dzięki temu sernik ładnie "odejdzie" od tortownicy po stężeniu.





2 komentarzy

  1. Czy można zastąpić aromat pomarańczowy?

    • cukiereczek

      Karola można go pominąć.

Zostaw odpowiedź