Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
- 600g śmietany kremówki,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 20g żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 9 łyżek cukru pudru,
- aromat pomarańczowy,
- 4-5 brzoskwiń lub puszka brzoskwiń,
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej!), ostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Do masy śmietanowej dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Gotową masę przelewamy od razu do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego 🙂
Uwaga:
1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki.
2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.
3) Brzeg tortownicy możemy posmarować cienką warstwą masła, dzięki temu sernik ładnie "odejdzie" od tortownicy po stężeniu.
Czy można zastąpić aromat pomarańczowy?
Karola można go pominąć.