Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na sernik w stylu amerykańskim. Jest to sernik ciasteczkowy przygotowany z korzennymi ciasteczkami Lotus Biscoff. Smak ciasteczek przewija się w każdej warstwie:
- w ciasteczkowym spodzie - który powstaje przez połączenie zmielonych ciasteczek z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ciasteczka kupiłam w Biedronce, ale widziałam je również w Carreforur. Spokojnie można znaleźć je także na Allegro.
- w masie serowej - dodajemy tutaj krem Lotus czyli aksamitny krem ciasteczkowy ze słoiczka. Krem ten kupiłam na Allegro.
- w polewie - jako polewę wykorzystałam krem Lotus podgrzany przez chwilę w mikrofali.
- w dekoracji - sernik udekorowałam bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami. Dwa całe ciasteczka na wierzch i sernik gotowy!
Jeśli jesteś fanem ciasteczek Lotus to z pewnością ten sernik przypadnie Ci do gustu. Jest uzależniający, pyszny! Z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej dlatego wychodzi delikatny w smaku, a przy tym równy jak stół. Nie opada.
Wariacje na temat sernika
Z tego przepisu możesz przygotować sernik "zebra". W tym celu masę serową podziel na 60% i 40%. Do mniejszej masy dodaj krem Lotus i wymieszaj, a większą masę pozostaw bez zmian. Naprzemiennie nakładaj do tortownicy łyżkę masy białej i masy Lotus tak, aby jak przy cieście zebra.
Jeśli nie masz kremu Lotus to możesz go zamienić na krem orzechowy Nutella lub krem pistacjowy.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik
- Użyj twarogu samodzielnie zmielonego lub sera z wiaderka dobrej jakości. Sery z wiaderka mają zazwyczaj 18% tłuszczu. Jeśli mielisz sama twaróg to zwróć uwagę ile ma % tłuszczu i dołóż do masy serowej ewentualnie masła.
- Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je na blat kuchenny i pozostaw na 2 godziny, aby się ociepliły.
- Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Między drzwiczki włóż drewnianą łyżkę, aby była tylko mała szczelina, która wilgoć będzie uciekała z piekarnika.
- Polewę wyłóż na sernik dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
- Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.
Więcej przepisów na serniki:
- Sernik z czekoladą karmelową
- Sernik na samych serkach mascarpone
- Sernik mango-marakuja
- Sernik z truskawkami
Jeśli jesteś fanem słynnego amerykańskiego kremu Lotus to pokochasz ten sernik. Jest pyszny!
Sernik Lotus Biscoff
Składniki:
- SPÓD:
- 240g ciasteczek Lotus,
- 60g masła,
- MASA SEROWA:
- 750 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 5 jajek,
- 250g kremu Lotus,
- POLEWA:
- 150g kremu Lotus
- DEKORACJA:
- zmielone ciasteczka Lotus,
- 200g śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Na tym etapie warto zmielić 2 ciasteczka więcej i odłożyć pod przykryciem. Wykorzystasz je wówczas do dekoracji sernika po upieczeniu.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy ser twarogowy, mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników (1-2 minuty). Wówczas dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach przez 30 sekund po każdym dodaniu. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Za długie miksowanie spowoduje, że sernik mocno urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia. Dodajemy krem Lotus i mieszamy do połączenia. Masę serową przelewamy do tortownicy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy wrzątek. Podczas pieczenia sernika woda będzie parowała.
Sernik pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku. Piekarnik wyłączamy i sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Co to znaczy? Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek przez 15 minut. Następnie w drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę i zostawiamy delikatną szparę, aby sernik stygł sobie powoli. Gdy sernik całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce. Można udekorować go po schłodzeniu lub przed schłodzeniem. Schłodzony sernik z łatwością będziemy mogli przełożyć na paterę.
Sernik polewamy kremem Lotus i dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką oraz pokruszonymi ciasteczkami. Aby łatwiej było nam zrobić polewę to krem Lotus podgrzewamy w mikrofali przez 5 sekund. Mieszamy. Znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Po 10-15 sekundach krem się upłynni i z łatwością da się polać niczym polewa. Jeśli nie masz mikrofali to krem Lotus podgrzej w kąpieli wodnej.
Sernik przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego!
Dzień dobry 🙂 gdzie można kupić ciasteczka i krem?
Dealz i Dino. Ciastka są czasami też w Biedronce i w Carrefour. Można też zamówić na Allegro 👉
Polecam, sernik wyszedl obłędny! Pieczenie kąpieli wodnej czyni go bardzo delikatnym, aksamitnym!
Smacznego pieczenia 😊
Bardzo dziękuję ♥️ Wygląda pysznie!
Robilam pierwszy raz w życiu sernik
Wyszedl oblednie delikatny.
Bardzo polecam
Dziękuję ślicznie! Wyszedł super 😍
Twój komentarz
U nas serniczek w wersji z kremem „crunchy” (taki był dostępny w sklepie). Myśle, że do masy serowej lepiej pasuje zwykły (gładki), to na wierzch ten crunchy dodał fajnego akcentu 😁
Dziękuje za przepis, gościom smakował 😊
Ślicznie dziękuję 😃 Bardzo fajnie wygląda ta masa serowa z kremem crunchy, jest taka łaciata ☺️
Mniam!
Pyszniutki ♥️
Czy można zamiast mascarpone dać 1 kg sera ?
Tak, można 😉
Dzień dobry – ile masła dodać w przypadku twarogu 6%? 🙂
Około 30-40g 😃