Święta Bożego Narodzenia smakują u nas w tym roku cynamonem, a dokładniej sernikiem cynamonowym. Nie mogłam Was zostawić w tym roku bez przepisu na nowy sernik w ramach "Weekendowej Cukierenki".
Przepis, który dziś Wam prezentuje to sernik smakiem przypominający sernik nowojorski. Mamy tutaj ciasteczkowy spód, ser twarogowy, cukier, kwaśną śmietanę, jajka i mąkę; do których dołożyłam sporą ilość cynamonu. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, aby był kremowy i aksamitny, a także równy jak stół. Następnie studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pamiętajcie, że aby sernik nabrał odpowiedniej konsystencji to po wystudzeniu należy go schłodzić w lodówce przez noc.
I jeszcze powiem Wam na koniec jaki jest mój ulubiony sposób na podanie serniczka cynamonowego. Po nocy spędzonej w lodówce sernik nabiera odpowiedniej konsystencji. Ale nie serwujemy go zimnego. Najlepiej ukroić sobie kawałeczek, postawić na blacie i odczekać godzinkę, może dwie, aż się ociepli do temperatury pokojowej. Taki "ocieplony" smakuje mi najbardziej. A najlepszym dodatkiem do porcji sernika są duszone jabłka lub gruszki. Wystarczy obrane owoce pokroić w kostkę, umieścić w rondelku, podlać odrobiną wody i udusić przez kilak minut na średnim ogniu aż zmiękną. Takie owoce podane obok zmieniają całkowicie smak tego deseru, spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 220g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 75g masła,
- Masło do wysmarowania formy,
- MASA SEROWA:
- 1200g sera trzykrotnie mielonego,
- 50g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 i ½ szklanki cukru (300g),
- 200g śmietany 18%,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 5 łyżeczek cynamonu,
- DODATKOWO:
- Bita śmietana, maltersy, pierniczki, rozmaryn do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy i delikatnie uklepujemy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra-dół).
Do większej miski wkładamy ser twarogowy i cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Kolejno dodajemy śmietanę i krótko mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko.
Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej tzn. tortownicę umieszczamy w większej formie (patrz uwaga). Wstawiamy formy do piekarnika i nalewamy wrzątku do połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać to pod koniec przykrywamy go folią. Sernik po tym czasie powinien być ścięty na wierzchu, a w środku półpłynny.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, odpinamy obręcz i ciasto umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Sernik dekorujemy bitą śmietaną, pierniczkami, czekoladowymi kuleczkami i rozmarynem. Przed podaniem posypujemy cynamonem przez siteczko.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn. że tortownicę umieszczamy w większym naczyniu, do którego nalewamy wodę. Tortownica powinna być odpowiednio zabezpieczona, aby woda nie dostała się do środka. Kąpiel wodna zapewni aksamitny smak sernika i jego nieskazitelny wygląd. Sernik nie popęka i urośnie równy jak stół. Podaję dwie metody takiego zabezpieczenia:
Metoda tradycyjna: Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. W tym celu potrzebujemy dwa duże arkusze folii aluminiowej. Układamy jeden na drugim na krzyż, a tortownicę ustawiamy w środku. Następnie owijamy folią boki tortownicy.
Metoda uproszczona: Tę metodę polecam osobom obawiającym się wstawiania tortownicy w wodę. Wówczas tortownicę umieszczamy na środkowym ruszcie piekarnika. Tuż pod nią tzn. poziom niżej, wstawiamy naczynie z wrzącą wodą. Tak parująca woda zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Sernik powinien wyjść także równy i kremowy. Można dodatkowo wierzch sernika przykryć folią, aby nie zżółkł. A sama folię zdjąć kwadrans przed końcem pieczenia.
Czy w składnikach na spód nie ma przypadkiem błędu? Powinno być 75g masła, a nie 750g?
Tak tak,75g. Już poprawiam?