W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam dziś prawdziwy sernikowy hit. Jest to sernik, który przygotowuję się na samych białkach - w masie serowej nie ma ani jednego żółtka. Dzięki użyciu wyłącznie białek masa serowa ma nieskazitelnie biały kolor i jest niezwykle puszysta. Świetnie komponuję się ze złocistym kruchym ciastem. Ciasto bardzo dobrze się kroi. Nam najbardziej smakowało polane lukrem. Jeśli ze smażenia pączków lub faworków zostało Wam dużo białek i nie wiecie co z nimi zrobić to przygotujcie ten sernik. Zobaczcie też moje inne pomysły na SERNIKI.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 300g masła,
- 2 żółtka,
- MASA SEROWA:
- 750g sera trzykrotnie zmielonego,
- 225g cukru (około 1 szklanki i 2 łyżki),
- 150g masła,
- 4,5 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%,
- 2 i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 9 białek,
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło. Siekamy razem składniki za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy nożem i następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i zawijamy je w folię. Odkładamy je do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie dwie części ciasta rozwałkowujemy lub ścieramy ciasto na tarce (o grubych oczkach) i wykładamy nim dno formy o wymiarach 23x28cm. Formę odstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż spód się ładnie zarumieni. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wkładamy ser, połowę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy razem do połączenia. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy chwilkę do połączenia składników. Staramy się nie miksować za długo, aby nie wtłoczyć w masę serową powietrza (bo wtedy sernik opadnie po upieczeniu). Dodajemy masło i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę cukru łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Piana ma być sztywna i gęsta. Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy ją. Trzecią część kruchego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i wykładamy ją na wierzch masy serowej. Ciasto pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wystudzeniu możemy oprószyć do delikatnie cukrem pudrem lub polać lukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Masło możemy zastąpić margaryną, ale z masłem ciasto jest o wiele lepsze.
2) Lukier przygotowujemy następująco. Do miseczki wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo wsypujemy cukier puder (około 8-10 łyżek) i ucieramy aż do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Kasiu sernik wygląda obłędnie! Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu 🙂
Asiu, gorąco polecam ten sernik, na pewno Ci zasmakuje 😉
Super przepis serniczek sie piecze.Dziekuje i zycze Wesolych Swiat.
Kate mam nadzieję, że będzie Ci smakował 🙂 Pozdrawiam i życzę Ci również Wesołych Świąt!
Hej 🙂 Chciałam zapytać ile gram +/- mają białka? Po Tłustym czawartu zostało mi ich dużo i nie pamiętam już ile umieściłam w szklance :p
1 białko waży około 35g 🙂
Czy można dodać brzoskwinie w puszce?
Myślę, że tak ?
Kolejny rewelacyjny przepis:) białka zawsze były wykorzystywane do bezy, teraz jest nastepne pyszne rozwiązanie:)
Anna zgodzę się z Tobą 🙂 na pewno warto wykorzystać pozostałe białka piekąc ten sernik 😀
Super przepis na wykorzystanie białek,bardzo lekki serniczek.
To kolejny fajny przepis od Ciebie,pozdrawiam!
Mania bardzo mi miło 🙂
Mania, cieszę się, że sernik Ci smakował 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
Hej , czy do tego sernika mozna dodac rodzynki? Pytam ze wzgledu czy nie opadnie badz konsystencja sie zmieni.
Dziekuje i pozdrawiam
Myślę, że można dodać ? Nie opadnie.
A jaki ser najlepiej użyć do tego serniczka ? Może być np. delfiko czy coś w tym rodzaju ?
Nie używałam nigdy sera Delfiko więc nie wiem czy będzie dobry. Ja zazwyczaj używam sera z wiaderka Mój Ulubiony lub Piątnica albo po prostu zmielony trzykrotnie twaróg.
180 stopni z termoobiegiem?
Bez termoobiegu. Grzanie góra dół.
Bardzo smaczny sernik,puszysty i delikatny ,polecam…ciasto kruche rozplywa sie w ustach ,zastanawiam sie czy go nie uzyc do pieczenia ciasteczek.
Justi, cieszę się, że serniczek Ci smakował. Polecam się na przyszłość 😉
Pyszny 🙂 Dobry sposób na wykorzystanie białek, których dziwnym trafem zawsze mi dużo zostaje po innych wypiekach.
Asiu, wygląda pięknie 🙂 Ciesze się, że smakował.
to jest moj sernik bily puch ,zrobilam tylko fruzelina malinowa
Mmm musiał pysznie smakować z tą frużeliną 🙂
Sernik biały puch to mój kolejny wypróbowany przepis po wspaniałym torcie cytrynowym i muszę przyznać że tak dobrego sernika jeszcze nie jadłam.Ciasto kruche rozpływa się w ustach,cudowna aromatyczna nuta masła i ten ser lekki jak piórko, toż to miód na moje podniebienie ,dziękuję za tak dobry dopracowany przepis.
Bogna bardzo dziękuję za tak miły komentarz 😉 Cieszę się bardzo, że oba ciasta Ci smakowały.
A pamięta Pani może przeliczyć te białka na szklanki? 🙂 Mam całą miskę zamrożonych białek i niestety nie pamiętam ile ich tam było. Najłatwiej chyba odmierzyć na szklanki.. Ale ile to może być? 🙂
Ok 🙂 już znalazłam, że szklanka to ok 6-7 białek
Nie rozumiem po co ciasto dzielimy na 3 części?????
Aśka ponieważ 3 mniejsze części schłodzą się szybciej niż jedna większa i jedna mniejsza część.
Polecam, bardzo pyszny. Ja poszłam na łatwiznę i zamiast kruchego ciasta były biszkopty ?
Krystiana cieszę się, że smakował ? Wygląda pięknie!
czy do tego sernika pasuje polewa z owocow lub krówkowa?
Szarotka tak obie te polewy pasują do tego sernika. Choć jeśli chcesz dać polewę to ja upiekłabym sernik już bez kruchego ciasta na wierzchu ?
Dziękuję za ten przepis. Teraz gości u mnie w domu bardzo często 🙂
Bardzo mi miło ❤️ Polecam się!
Kupiłam ser w wiaderku Piątnica, na którym jest napisane, że nie wymaga masła. Czy w takim przypadku dodawać je do masy czy nie?
Tak, dodać mimo to ?
Dziękuję 🙂
Sernik bardzo dobry Bende zawsze do tego przepisu wracać
Bardzo się cieszę, że smakował ?
Witam. To są ilości składników na blachę 23/28, a na dużą prostokątna blachę można prosić ?
Półtorej porcji i chwilkę dłużej wówczas piec 😃