Tym razem w "Weekendowej Cukierence" pojawia się sernik na zimno z jagodami, który przygotujesz w kilkanaście minut. Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia.
Aby przygotować sernik na zimno wystarczy wymieszać wszystkie składniki, całość schłodzić i możemy cieszyć się jego pysznym smakiem. Jagody są zarówno w masie serowej, jak i w galaretce. Nie dajmy ich za dużo na wierzch, główne skrzypce ma tu grać niebieska galaretka.
SKŁADNIKI :
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 250g twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 15g żelatyny,
- 1 szklanka jagód,
- WIERZCH:
- ½ niebieskiej galaretki,
- 1/3 szklanki jagód,
- Kilka listków mięty,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienko masłem (brzeg i rant). Na spód i brzegi wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy. Do miski wkładamy jogurt, twaróg, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy do połączenia składników (nie dłużej) – nie powinno być grudek. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Dodajemy ją w dwóch partiach do masy serowej i mieszamy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę i mieszamy na małych obrotach miksera. Mieszamy dokładnie, aby żelatyna rozprowadziła się po całej masie serowej. Wówczas dodajemy jagody, mieszamy i masę wykładamy na spód ciasteczkowy. Wierzch wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
WIERZCH: Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Na serniku wykładamy jagody i listki mięty. Zalewamy je tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Śmietana się ubije jeśli będzie zimna. Dodatkowo warto schłodzić naczynie, w którym będziemy ubijali śmietanę.
wspaniale i tak lekko się prezentuje 🙂
tak też smakuje 🙂