Co powiecie na szybki, puszysty sernik, który powstaje zaledwie z 5 składników? Co więcej...nie ma spodu, wystarczy tylko zmiksować ze sobą wszystkie składniki i upiec. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ekspresowy serniczek słodzony mlekiem skondensowanym. Lekki i puchaty. Sernik rośnie wysoki, a następnie zapada się stygnąc. Ma pyszną, przypieczoną skórkę i delikatnie mleczny smak.
Jaki ser na sernik wybrać?
Oczywiście najlepszy na sernik będzie twaróg tłusty lub półtłusty zmielony samodzielnie. Mielimy go wówczas na małych oczkach, trzykrotnie.
Aczkolwiek na rynku są już dostępne bardzo dobre sery z wiaderka, które idealnie sprawdzają się do domowych serników. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
Więcej serników z mlekiem skondensowanym
- Jagodowy obłoczek
- Sernik z mlekiem w proszku
- Sernik dyniowy
- Sernik z mango

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym
Zaledwie kilka składników, a mamy wysoki, puszysty serniczek.
Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka,
- 400ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 5 dużych jajek,
- 60ml mleka,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g)
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół). Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącej wody. Sernik będzie się piekł z parą wodną.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do większej miski wkładamy ser z wiaderka, żółtka, proszek budyniowy, wlewamy mleko i mleko skondensowane. Miksujemy razem pna wolnych obrotach miksera aż składniki się połączą. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy już delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy z parą wodną 60 minut.
Sernik po tym czasie popęka i wyraźnie zarumieni się.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika tzn. lekko uchylamy piekarnik i wkładamy drewnianą łyżkę, aby blokowała lekko uchylone drzwiczki. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym