Murzynek to bardzo znane i lubiane ciasto w naszym kraju. Nie mogło zabraknąć go w "Weekendowej Cukierence". Robi się je bardzo szybko. Jest puszyste, a kropkę nad i stanowi polewa. Polewę możemy przygotować oddzielnie lub odlać pól szklanki masy kakaowej, z której robimy ciasto. Przepis na murzynka pochodzi od mojej szwagierki Oli 🙂
SKŁADNIKI:
- 250g masła lub margaryny,
- 300g cukru (1,5 szklanki),
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki kakao,
- ½ szklanki wody,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. W tym momencie możemy odlać ½ szklanki masy kakaowej i zostawić na polewę lub upiec ciasto z całej porcji składników.
Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.
Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy.
Jeśli odłożyliśmy sobie masy kakaowej na polewę to po wystygnięciu ciasta polewy nią wierzch ciasta. Gdyby polewa w tym czasie zgęstniała to wystarczy ją ponownie przełożyć do rondelka i chwilkę podgrzać.
Ciasto możemy podać także oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.
Dzień dobry. Czy po dodaniu mąki do ciasta, ciasto powinno być lejace czy takie stałe? Nie wiem czy czasem za dużo mąki nie jest dane ponieważ ciasto automatycznie robi się twarde.
Mirek ciasto nie będzie lejące, raczej takie stałe.
Witam , do ciasta dodajemy 4 żółtka czy 5 ?
5
A czy można te żółtka zarazem z tą masą ucierać mikserem ?
Masę kakaową podgrzewamy i tylko mieszamy łyżką. Dopiero gdy przestygnie dodajemy żółtka. Nic wcześniej nie ucieramy ?
Tak to wiem tylko chodzi mi właśnie czy potem jak dodajemy żółtka do wystygnietej masy można je wymieszać mikserem ?
Tak, można mikserem.
Dziękuję?
Aneta smacznego ? Pochwal się koniecznie gotowym ciastem ?
Te ciasto to rewelacija chyba naj lepszy murzynek wszystkim poleciłam pani stronę i nie ma lebszego Polecam .A tym którym nie wyszło proponuję się przyłożyć i powtórnie go zrobić
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało!
Pieklam dzisiaj murzynek i to co wyszło jest po prostu śmieszne.
Fajnie by było gdyby ta strona była jak na początku czyli : prawdziwe przepisy które wychodzą a nie przepis napisany przez „…” Zdj z „…” żałosne.
Dzięki Bogu jutro otwarte sklepy, będę mogła kupić składniki na inne ciasto.
Nie polecam !!!
Asiu przykro mi, że ciasto Ci nie wyszło. Zapewniam Cię jednak, że ciasto się udaje. Robimy je bardzo często. Musiałaś popełnić jakiś błąd w przygotowaniu lub pieczeniu.
Robiłam murzynka z Pani przepisu i niestety ale więcej nie skorzystam z niego, ponieważ wyszedł twardy i zbity 🙁
Super ? przepis, murzynek pyszny wyszedł
Bardzo się cieszę ?
Zamiast sody oczyszczonej można dodać proszek do pieczenia, jak tak to ile? ?
Nie wiem, nie próbowałam ?