Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to makowiec, który zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole. Nie ma świąt bez tego makowca! Mięciutkie ciasto drożdżowe, polane lukrem, z pyszną domową masą makową – pycha. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na tradycyjną struclę makową.

Ciasto ma struclę makową to ciasto drożdżowe, ale z dużą ilością żółtek i masła. Przygotowujemy je tak jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy w roladę. Ważnym momentem jest tutaj zawinięcie rolady w arkusz papieru do pieczenia. Zapobiega on "rozłażeniu" makowca. Dzięki temu zabiegowi rolada wychodzi ładna, prosta, nie pęka. Koniecznie przygotujcie domową masę makową. Naprawdę nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Co więcej, polecam użycie już gotowego maku mielonego. Mak mielony wystarczy tylko zalać wrzącą wodą i wymieszać. Pamiętajcie, że ubite białka dodajemy do maku dopiero przed wyłożeniem masy makowej na ciasto.

Makowca po upieczeniu polewamy lukrem, ale można polać go także rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Zobaczcie też inne przepisy na makowca TUTAJ.

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 180ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 żółtek,
  • 150g masła,
  • 45g świeżych drożdży,
  • 450-500g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 i ½ łyżki spirytusu lub wódki,
  • MASA MAKOWA:
  • 500g maku,
  • 6 białek,
  • 1 łyżka masła,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 100g rodzynek,
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • DODATKOWO:
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło oraz alkohol.  Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3mm. Na cieście rozsmarowujemy porcję nadzienia makowego zostawiając marginesy 2cm z jednej strony (z tej, którą będziemy sklejać). Zwijamy roladę, a końce rolady podkładamy pod spód. Wycinamy arkusz papieru do pieczenia i smarujemy go olejem od środka tzn. od tej strony, na którym będzie leżało ciasto. Roladę makową przenosimy na arkusz papieru do pieczenia i zawijamy dwukrotnie w papier. Uwaga: Pozostawiamy 1cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Ten luz jest potrzebny na rośnięcie makowca. Nie zostawiamy więcej niż 1 cm, bo makowiec wówczas rozleje się na boki i nie urośnie ładny. Wszystkie 3 rolady makowe układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i odstawiamy na 15 minut do ponownego podrośnięcia. Makowce rozsuwamy, aby nie były przytulone. Zachowujemy spory odstęp jeden od drugiego.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Makowce pieczemy około 30-40 minut, do zarumienienia. Przez papier będzie widać, że makowiec się zarumienił, zrobi się brązowy. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy i od razu rozcinamy nożyczkami papier od góry. Zostawiamy makowce do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu makowce wyjmujemy z papieru,  polewamy lukrem i dekorujemy.

MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda całkowicie zakryła mak. Odstawiamy go do wystudzenia. Następnie mak dokładnie odsączamy na sicie. Mak mielimy trzy razy w maszynce do mielenia mięsa.

Do maku dodajemy miękkie masło, miód i cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy. Mieszamy. Tuż przed wyłożeniem masy makowej na ciasto drożdżowe białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z makiem.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.

Życzę smacznego!

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany





11 komentarzy

  1. Na pewno nie wyjdzie ?. Właśnie robiłem. Budyniowe ciasto ??

  2. Najlepszy makowiec 4 porcja właśnie zrobiona polecam ❤️

    • cukiereczek

      Pysznie wygląda ?

  3. Witam myślisz ze mozna je upiec w keksówce ?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak ?

      • Mimo że był to mój debiut makowcowy, ciasto wyszło rewelacja. Jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam. Świetnie również się mrozi.

        • cukiereczek

          Jakie piękne ♥️

  4. Pyszności

    • cukiereczek

      Piękny wyszedł ☺️

  5. Czy można użyć gotowego maku z puszki?

    • cukiereczek

      Tak.

Zostaw odpowiedź