Lamingtony (kokosanki)

Kokosanki to pyszne ciastka biszkoptowe oblane polewą czekoladową i obsypane wiórkami kokosowymi. Bardzo lubi je mój mąż.

Lamingtony (kokosanki)

Lamingtony (kokosanki)

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • POLEWA:
  • 250g masła,
  • 200g cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki mleka,
  • DODATKOWO:
  • 250g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i jeszcze miksujemy przez kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23×28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.

Biszkopt po wystudzeniu kroimy w prostopadłościany.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy masę często mieszając przez 5 minut. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Za pomocą dwóch widelców zamaczamy kawałki biszkoptu w ciepłej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Im cieplejsza polewa tym bardziej będzie wsiąkała w biszkopt. Polewa powinna być letnia. Nie może być też za chłodna, bo będzie szybko gęstniała.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zamiast mleka możemy użyć wody.

Lamingtony (kokosanki)

Lamingtony (kokosanki)





3 komentarzy

  1. Zawsze robiłam kokoski z ciasta ucieranego miodowego, tym razem zrobiłam twoje wyszły pyszniutkie 😁☺️
    Zrobiłam takie mniejsze dla synusia 😋

  2. Moje kokoski 😁

    • cukiereczek

      Pysznie wyglądają ♥️ Brawo!

Zostaw odpowiedź