Kokosanki to pyszne ciastka biszkoptowe oblane polewą czekoladową i obsypane wiórkami kokosowymi. Bardzo lubi je mój mąż.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- POLEWA:
- 250g masła,
- 200g cukru,
- 4 łyżki kakao,
- ½ szklanki mleka,
- DODATKOWO:
- 250g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i jeszcze miksujemy przez kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23×28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
Biszkopt po wystudzeniu kroimy w prostopadłościany.
POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy masę często mieszając przez 5 minut. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Za pomocą dwóch widelców zamaczamy kawałki biszkoptu w ciepłej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Im cieplejsza polewa tym bardziej będzie wsiąkała w biszkopt. Polewa powinna być letnia. Nie może być też za chłodna, bo będzie szybko gęstniała.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast mleka możemy użyć wody.
Zawsze robiłam kokoski z ciasta ucieranego miodowego, tym razem zrobiłam twoje wyszły pyszniutkie 😁☺️
Zrobiłam takie mniejsze dla synusia 😋
Moje kokoski 😁
Pysznie wyglądają ♥️ Brawo!