Lubię przygotowywać ciasta bez pieczenia, bo mam pewność, że zawsze wyjdą 🙂
Jeżeli macie zamrożone maliny to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować moje ciacho. Zawsze gdy je jem przywodzi mi ono na myśl lato i słoneczne dni ... 🙂
Ciasto to jest bardzo lekkie, kremowe, posmak pomarańczy wspaniale współgra z maślanym spodem i sporą ilością malin. Z pewnością zasmakuje wielbicielom serników na zimno.
Składniki:
- maliny 400g,
- jogurt naturalny 390g x 2 opakowania,
- żelatyna 20g,
- ciasteczka maślane (np. Digestive) - 1 opakowanie (200g),
- sok z połowy pomarańczy,
- mleko (do rozpuszczenia żelatyny),
- cukier,
- masło 100g,
- 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
Ciastka kruszymy na pył. W garnku roztapiamy masło, które łączymy z pokruszonymi ciastkami i dokładnie mieszamy. Masą z ciastek wypełniamy dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugniatamy, wstawiamy na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty mieszamy z sokiem z pomarańczy i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w mleku, wlewamy ją do masy jogurtowej ciągle mieszając - dokładnie ją rozprowadzamy. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy galaretkę malinową z 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej gęsto resztę malin i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Życzę smacznego 🙂
Super! Pycha 🙂
Dziękuje 😉
Jaka wielkość tortownicy?.Ula
24cm
Witam, mieszamy mikserem?
Tak.