Różany jabłecznik

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z jabłkową galaretką, na biszkopcie, z kremową śmietanką i aromatem dzikiej róży. Ciasto możemy przygotowywać przez okrągły rok, jednak najlepiej smakuje jesienią, gdy mamy dostępne świeże jabłka. Jego przygotowanie nie jest kłopotliwe, trzeba jedynie poczekać aż masa jabłkowa stężeje.

Składniki:

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1,2kg  jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 3/4 szklanki wody,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 10g  żelatyny,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • aromat cytrynowy,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • słoiczek konfitury różanej

Przygotowanie:

BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Jedną połówkę układamy w formie.



JABŁKA: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku i podlewamy wodą dodajemy cukier. Dusimy do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadły. Gdy jabłka będą miękkie powinno nam powstać około 1/3 szklanki soku. Do masy dodajemy galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wykładamy ją na biszkopt.
Na masie jabłkowej po stężeniu układamy drugi biszkopt i smarujemy go konfiturą różaną.
MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat cytrynowy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę, mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.
Po kilku godzinach na ciasto ścieramy czekoladę.  Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij