Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was na proste ciasto z truskawkami. To najlepsze ciasto z truskawkami jakie zrobiłam. Krem przygotowałam na bazie kremu do kremówek, jest delikatny, bardzo kremowy, rozpływa się w ustach. W połączeniu z biszkoptem, owocami i galaretką to już niebo w gębie. A w dodatku ciasto robi się dość szybko i prosto, polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 25 g cukru waniliowego,
- 150g cukru,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 200g miękkiego masła,
- WIERZCH:
- 350g truskawek,
- 1 galaretka + 1 szklanka wody,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budynie ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
WIERZCH: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Na stężałym kremie układamy przekrojone na pół, umyte i osuszone truskawki. Układamy je dość gęsto. Zalewamy je tężejącą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Życzę smacznego 🙂
prezentuje się obłędnie 🙂
Dziękuję Aniu 🙂
Ciasto mojego dzieciństwa 🙂 Od kiedy pamiętam robiła i robi je zawsze moja mama 🙂 Jest przepyszne 🙂
My też je bardzo lubimy 🙂 Krem wprost rozpływa się w ustach 🙂
Takie delikatne i pyszne 🙂
Wspaniałe,letnie ciacho.
Super ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
Poproszę kawałeczek.
Dzięki za miłe słowa 🙂 Proszę się częstować 🙂
Pięknie truskawkowo u Ciebie 🙂 Ciasto wyglada bardzo smacznie.
Dziękuję i gorąco je polecam 🙂
ten krem jest boski! w weekend znowu robie to ciacho, boskie
DominikaW bardzo się cieszę, że smakowało 😛
A czy mogę użyć gotowego budyniu?
Tak, można użyć gotowego budyniu w proszku – około 60-80g na 2 szklanki mleka i 1 szklankę śmietany. Wówczas pomijamy już jajka i obie mąki. Cukier dodajemy do smaku. Aczkolwiek to dzięki właśnie tym jajkom krem wychodzi pyszny i delikatny 🙂
Robiłam, pychota 🙂 biszkopt wyrósł mi wysoki więc zrobiłam przekladany masą, a na wierzch krem i galaretka. Krem jest boski, dziękuję za przepis 🙂
Asiu, niezmiernie mi miło! Cieszę się, że ciasto Ci smakowało i polecam się na przyszłość 😀
Pani Kasiu..pomocy jaka to ma być śmietana do kremu 30 % czy 18 % ? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Rozzi śmietana 30% lub 36%.
Pani Kasiu czy masa i masło przed ucieraniem nie powinno być w tej samej temperaturze.
Tak, masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze. Dlatego masło najlepiej wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki i położyć na blacie, aby się ociepliło. A budyń wystudzić – również na blacie 😉