Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Prezentuję Wam dzisiaj puszyste i słodziutkie ciasto z rabarbarem. Ciasto przygotowuję się tak jak zwykłe ciasto ucierane, ale dodajemy do niego ugotowanego budyniu. Ten dodatek do ciasta już nie powinien Was dziwić, bo wykorzystałam go w pączkach. A pączki z dodatkiem ugotowanego budyniu to zdecydowane najlepsze pączki jakie jadłam. Część budyniu odkładamy na wierzch, a resztę dodajemy do ciasta. Rabarbar wcześniej pieczemy, aby nie puszczał dużo soku w samym cieście. Ciasto będzie idealne na podwieczorek, podane z kubkiem herbaty. Polecam!
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g cukru,
- 250g masła,
- 4 duże jajka,
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g mąki,
- 150g ugotowanego budyniu z przepisu poniżej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- Cukier puder do oprószenia ciasta,
- BUDYŃ:
- 300ml,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 20g mąki pszennej,
- 20g mąki ziemniaczanej,
- RABARBAR:
- 400g rabarbaru,
- 50g cukru,
PRZYGOTOWANIE:
RABARBAR: Rabarbar wcześniej płuczemy i zostawiamy do wysuszenia. Następnie kroimy go w 3cm kawałeczki. Rabarbar zasypujemy cukrem i mieszamy. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym tak, aby utworzył jedną warstwę. Naczynie przykrywamy folią. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rabarbar pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy folię, delikatnie mieszamy i pieczemy jeszcze 5 minut. Po upieczeniu rabarbar studzimy.
BUDYŃ: Do miseczki wlewamy 100ml mleka, dodajemy obie mąki, cukier i cukier wanilinowy i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy. Odważamy 150g ugotowanego budyniu, a resztę zjadamy.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ze 150g budyniu odkładamy 3 łyżki na bok (będą na wierzch ciasta).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy masło, cukier waniliowy i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Dodajemy resztę budyniu i ekstrakt waniliowy, miksujemy. Kolejno dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do tortownicy wykładamy 1/3 ciasta. Wyrównujemy ją i wykładamy 1/3 rabarbaru. Staramy się wykładać sam rabarbar, bez soku. Na rabarbar wykładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy 1/3 rabarbaru. Następnie wykładamy ostatnią warstwą ciasta, ale niedbale, w postaci ciapków. Pomiędzy ciasto wkładamy resztę rabarbaru i odłożone 3 łyżki budyniu.
Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy tylko zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Inspiracja: BBC Good Food