Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Coś ostatnio maliny rządzą w mojej kuchni. Tydzień temu prezentowałam Wam pyszne ciasto musowe z białą czekoladą, a dziś dzielę się z Wami przepisem na proste ciasto ucierane, ale wzbogacone budyniem i owocami.

Ciasto z budyniem i malinami
Ciasto jest dość proste do zrobienia. Fajnie łączy w sobie smak lekkiego ucierańca z kremowym budyniem i soczystymi owocami. Zamiast malin chętnie widziałabym tutaj jeżyny, borówki, truskawki, kawałki brzoskwiń czy śliwek. Fajnym pomysłem może być też ugotowanie budyniu np. na mleku migdałowym. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać kruszonką czy płatkami migdałów.

Ciasto z budyniem i malinami
Więcej przepisów na ciasta z budyniem
- Muffinki z budyniem
- Kruche ciasto z budyniową pianką
- Drożdżowe ślimaczki z budyniem
- Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

Ciasto z budyniem i malinami
Ciasto ucierane z budyniem i malinami jest nie za wysokie, szybkie do upieczenia, łączy w sobie smaczne składniki.
Ciasto z budyniem i malinami
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 140g masła,
- 125g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 jajka,
- 90g gęstego jogurtu naturalnego (greckiego),
- 200g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- BUDYŃ:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
- 1 łyżka cukru,
- 2 szklanki mleka,
- DODATKOWO:
- 250g malin
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jogurt, maliny i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
BUDYŃ: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Budyń studzimy. Możemy go przykryć, aby nie zrobił się kożuch.
CIASTO: Blaszkę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i jogurt. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto z budyniem i malinami
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy kleksy z budyniu i maliny.Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto z budyniem i malinami