Ciasto z budyniem i malinami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Coś ostatnio maliny rządzą w mojej kuchni. Tydzień temu prezentowałam Wam pyszne ciasto musowe z białą czekoladą, a dziś dzielę się z Wami przepisem na proste ciasto ucierane, ale wzbogacone budyniem i owocami.

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto jest dość proste do zrobienia. Fajnie łączy w sobie smak lekkiego ucierańca z kremowym budyniem i soczystymi owocami. Zamiast malin chętnie widziałabym tutaj jeżyny, borówki, truskawki, kawałki brzoskwiń czy śliwek. Fajnym pomysłem może być też ugotowanie budyniu np. na mleku migdałowym. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać kruszonką czy płatkami migdałów.

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z budyniem i malinami

Więcej przepisów na ciasta z budyniem

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto ucierane z budyniem i malinami jest nie za wysokie, szybkie do upieczenia, łączy w sobie smaczne składniki.

Ciasto z budyniem i malinami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 140g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • 90g gęstego jogurtu naturalnego (greckiego),
  • 200g mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • BUDYŃ:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • DODATKOWO:
  • 250g malin

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jogurt, maliny i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

BUDYŃ: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Budyń studzimy. Możemy go przykryć, aby nie zrobił się kożuch.

CIASTO: Blaszkę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i jogurt. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy kleksy z budyniu i maliny.Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z budyniem i malinami

Jeśli przygotujesz ciasto z budyniem i malinami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź