Zapraszam dziś w "Weekendowej Cukierence" na znane i lubiane ciasto: Mleczną Kanapkę - znane jest też pod nazwą Milky Way. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Kakaowe blaty przełożone są mlecznym kremem. Krem z dodatkiem mleka w proszku smakuje tak pysznie, że trudno mu się oprzeć i nie zjeść go całego przed wyłożeniem na ciasto 🙂 Ciasto to piecze się w moim domu od dawna. Zawsze robiła je moja siostra. Krem zaraz po wyjęciu z lodówki jest twardy. Ciasto należy zostawić na kilkanaście minut, aby się ocieplił, wówczas zmięknie.
SKŁADNIKI:
-
BISZKOPT:
-
4 jajka,
-
1 szklanka mąki,
-
2 łyżki kakao,
-
2/3 szklanki cukru,
-
4 łyżki oleju,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
MLECZNY KREM:
-
½ szklanka mleka,
-
½ szklanka cukru,
-
300g masła,
-
1 cukier waniliowy,
-
2 szklanki mleka w proszku,
-
PONCZ:
-
1/3 szklanki mocnej herbaty.
-
POLEWA CZEKOLADOWA:
-
100g mlecznej czekolady,
-
60g masła,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
MLECZNY KREM: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Mleko studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy ostudzone mleko i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy partiami sypkie mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilkę aż do połączenia składników.
Zaparzamy mocną herbatę i studzimy ją. Do foremki wkładamy jedną połówkę biszkoptu. Biszkopt ponczujemy. Następnie smarujemy go kremem. Na kremie układamy drugą połówkę biszkoptu. Biszkopt delikatnie dociskamy. Wierzch biszkoptu smarujemy przygotowaną polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA: Masło i czekoladę kroimy w kostkę. Umieszczamy je w misce. W rondelku zagotowujemy wodę. Miskę umieszczamy na rondelku tak, aby nie dotykała wody. Rozpuszczamy czekoladę i masło nad parą. Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie.
Życzę smacznego 🙂
Nic dodać, nic ująć – po prostu pyszne 🙂
Joanno, wygląda pysznie 🙂 Dziękuję za zdjęcie, cieszę się, że smakowało 🙂
Do czarnej kawki w sam raz.
Pięknie wyszło to ciasto 😍
Pysznie wygląda 🙂 zapisuje sobie przepis 🙂
znam to ciasto i bardzo je lubię 🙂
A to moja Mleczna Kanapka, przepyszna!!! Polecam, oryginalny smak. Robiłam także zupę serową, godna polecenia, ugotowania i zjedzenia 🙂 wspaniała!!!
Pani Anno, dziękuję za zdjęcie 🙂 Pięknie wyszła, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Robilam na imieniny 🙂 od dziś to moje ulubione ciacho! pycha polecam 😀
Bardzo mi milo 😛
Ktora make najlepiej uzyc ? Pozdrawian
Ja używam mąki poznańskiej.
Dobre ciacho do kawy. Ja zrobiłam biszkopt z podwójnej porcji na dużą blaszkę. Wyrósł dość wysoki więc zrobiłam jeszcze jedną warstwę i przełożyłam dżemem porzeczkowym. Ba wierzch zamiast polewy dałam bitą śmietanę Śnieżke. Ogólnie polecam ?
Wyszło pięknie, brawo! <3
Bardzo smaczne! A im dłużej poleży tym smaczniejsze, choć to mało prawdopodobne, bo szybko znika z talerza 😉 Ja na przyszłość zrobię połowę masy, bo jak dla mnie, było jej trochę za dużo, ale to kwestia gustu. Naprawdę polecam!
Bardzo dziękuję za miły komentarz ?
Tak, masy jest o połowę za dużo, aż jest mdlace z tej słodyczy ;/
Szczerze mówiąc Mialam nadzieję że lepsze będzie w smaku
Ile gram ma u Pani szklanka?
Używam szklanki o pojemności 250ml.
Ciasto znika z prędkością światła przepyszne
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Pyszne ciasto, dość słodkie ale taki właśnie jest Milky Way
PS. Miałam większa standardową blachę, składniki na ciasto zwiększyłam o połowę żeby nie było zbyt niskie, krem zostawiłam w proporcjach jak w przepisie (wychodzi go sporo)
polecam !
Dzięki za miły komentarz 😃 Cieszę się, że smakuje.
O, to dobry krok. Na dużą blaszkę, czyli 25*35cm biszkopt robię właśnie z 6 jajek.
Uwielbiam Ciasto Milky Way! Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i słodkimi chwilami. Przepis wygląda na prosty, na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie. Dzięki za inspirację!
Gorąco polecam 😍