Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dzisiaj na przepyszne ciasto marchewkowe. Zazwyczaj do ciasta marchewkowego dodaje przyprawy korzenne. Smakuje wówczas jak piernik. Tym razem postawiłam na pomarańczę. Pomarańcze dodałam do ciasta i do ponczu. A galaretką pomarańczową przełożyłam wszystkie blaty. Ciasto wyszło pyszne, wszyscy je bardzo chwalili. Bardzo ładnie się kroi i z każdym dniem jest jeszcze lepsze 😉 TUTAJ możecie zobaczyć inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

SKŁADNIKI :

  • CIASTO MARCHEWKOWE:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 jajka,
  • Skórka starta z 1 pomarańczy,
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 750g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • PONCZ:
  • Sok z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżka wódki,
  • DODATKOWO:
  • 500g dżemu brzoskwiniowego,
  • 4 łyżki galaretki pomarańczowej (4x16g=64g),
  • 75-100g płatków migdałowych,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 2 szklanki. Marchewkę wkładamy luźno, nie ubijamy za bardzo w szklance przy odmierzaniu. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i jeszcze miksujemy przez kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25×35cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.

KREM ŚMIETANOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia.

PONCZ: Mieszamy ze sobą sok z pomarańczy i wódkę. Jeśli dzieci mają jeść ciasto to pomijamy wódkę.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie foremki układamy biszkopt. Nasączamy go całym ponczem. Do rondelka wkładamy 250g dżemu brzoskwiniowego. Zagotowujemy go co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 łyżki galaretki pomarańczowej. Mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masa brzoskwiniowa troszkę przestygnie to rozprowadzamy ją równomiernie na biszkopcie.

Na biszkopcie układamy pierwszy blat ciasta marchewkowego. Na cieście marchewkowym rozprowadzamy cały krem śmietanowy. Wyrównujemy. Na kremie śmietanowym układamy drugi blat ciasta marchewkowego. Do rondelka wkładamy 250g dżemu brzoskwiniowego. Zagotowujemy go co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 łyżki galaretki pomarańczowej. Mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masa brzoskwiniowa troszkę przestygnie to rozprowadzamy ją równomiernie na cieście marchewkowym.

Płatki migdałowej rumienimy na suchej patelni. Wykładamy je na wierzchu ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Aby śmietana kremówka dobrze się ubiła to musi być dobrze schłodzona.

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe





3 komentarzy

  1. wygląda apetycznie 🙂

  2. Na jaką blachę ostatecznie jest ciasto ? Bo przepis na ciasto i na biszkopt są na różne rozmiary

    • cukiereczek

      Nela na dużą blachę 25x35cm.

Zostaw odpowiedź