Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym i musem malinowym

Pyszne połączenie smaków, w którym się zakochaliśmy: pistacja, malina i czekolada. Wykorzystaliśmy je w torcie pistacjowym. Myślę, że to połączenie nigdy nie wyjdzie z mody.

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepyszne ciasto czekoladowe na małą blaszkę (20x20cm). Nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga nastawienia kremu pistacjowego dzień wcześniej. Dopiero po odpowiednim schłodzeniu krem nabiera odpowiedniej konsystencji. Mus malinowy z galaretką to nowość na blogu. Jest szybszy do przygotowania niż tradycyjny mus malinowy z samych malin, a równie smaczny. Podpatrzyłam go na Instagramie Natalii. Krem wyłożyłam szprycą z okrągłą końcówką. Myślę, że prezentuję się dzięki temu bardzie elegancko. Jeszcze dekoracja z posiekanych pistacji i liofilizowanych malin i gotowe. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI (16 porcji):

  • CIASTO:
  • 100g masła,
  • 70g cukru białego,
  • 50g cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki maślanki,
  • 120g mąki pszennej,
  • 40g kakao,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • KREM PISTACJOWY:
  • 225g śmietany kremówki 36%,
  • 200g białej czekolady,
  • 20g pasty pistacjowej 100%,
  • 125g serka mascarpone,
  • MUS MALINOWY:
  • 150g malin mrożonych,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 150ml wody,
  • 150g śmietany kremówki 36%,
  • DODATKOWO:
  • Posiekane pistacje, maliny liofilizowane, maliny świeże do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.

KREM PISTACJOWY: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę z czekoladą. Dodajemy pastę pistacjową i mieszamy. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego i puszystego kremu.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa z okrągła końcówką.

MUS MALINOWY: Maliny przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozmrożenia. Przecieramy je przez sito. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z otrzymanym musem malinowym. Kremówkę ubijamy na sztywno i miksujemy z tężejącą galaretką.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat ciasta czekoladowego. Na ciasto wykładamy tężejący mus malinowy. Na musie układamy od razu drugi blat ciasta czekoladowego. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby mus stężał. Następnie wykładamy krem pistacjowy przy pomocy szprycy zakończonej okrągła końcówką. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz malinami liofilizowanymi. Dekorujemy także połówkami truskawek. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroimy na 16 porcji.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym i musem malinowym

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym i musem malinowym





2 komentarzy

  1. Ciasto jest obłędne, przepyszne, jedno z najlepszych , jakie jadłam. Goscie byli zachwyceni, brali kawałek za kawałkiem .

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że tak smakowało ❤️

Zostaw odpowiedź