Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Krem przygotowany jest na bazie herbatników i coca coli, nie trzeba go gotować, a jedynie zmiksować składniki. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, nie za słodkie, ładnie się kroi. Polecam do jego przygotowania użycie małych bez. Świetnie sprawdzi się na rodzinne imprezy, a na pewno pokochają je dzieci, gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM ORZECHOWY:
- 150g herbatników,
- 120g orzechów włoskich,
- ¾ szklanki coli,
- 150g masła,
- 10 małych bez (ok 40-50g),
- MASA ŚMIETANOWA:
- 400g śmietany kremówki,
- 10g żelatyny (2 łyżeczki),
- 5 małych bez lub 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku),
- DODATKOWO:
- ¾ szklanki coca coli do nasączenia ciasta,
- 50g mlecznej czekolady,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
KREM ORZECHOWY: Herbatniki mielimy na pył. Orzechy włoskie mielimy. Możemy to zrobić np. tłuczkiem do mięsa: umieszczamy orzechy w woreczku i rozbijamy je drobno. Herbatniki i orzechy umieszczamy w misce, zalewamy je colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Po tym czasie masę orzechową miksujemy stopniowo dodając miękkie masło. Pod koniec dodajemy pokruszone bezy. Bezy możemy zastąpić cukrem pudrem. Dodajemy go wówczas do smaku.
Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptu. Nasączamy go połową coli i smarujemy całym kremem orzechowym. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu. Drugi z biszkoptów również nasączymy pozostała colą.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru lub pokruszonych bez (do smaku). Do śmietany wlewamy ciurkiem ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Masę śmietanową rozkładamy na biszkopcie i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto.
Życzę smacznego 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Marta M., dziękuję 😉
Fajne ciacho do kawki ?
Wyszło piękne! 🙂
Super ciasto do niedzielnej kawy.
Jak pięknie wyszło ?
Twój komentarz
Cieszę się, że smakowało ?
To było pierwsze ciasto w życiu jakie upiekłam. Przyznaję, że trochę się bałam, bo podobno biszkopt to nie jest prosta sprawa? Wyszło idealnie, a jeszcze lepiej smakowało ?
Bardzo mi miło! 🙂