Chlebek bananowy z cukinią

Czas troszkę odpocząć od ciast z truskawkami. Tak więc dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam bardzo proste i szybkie do przygotowania, a zarazem pyszne, ciasto cukiniowe. Polecam je szczególnie osobom, które nie lubią długo stać w kuchni, bowiem ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Nie potrzeba do niego nawet użycia miksera. Świetnie sprawdzi się na podwieczorek, z kubkiem gorącej herbaty czy kawy. Jest mięciutkie, puszyste, długo zachowuje świeżość.

Jestem wielką fanką ciast z dodatkiem cukinii. Robi się je błyskawicznie, zawsze się udają, nie ma mowy o zakalcu 😉 To już moja czwarta propozycja na takie ciasto (zajrzyjcie TUTAJ po przepisy). Jeśli cukinie w Waszych ogródkach obrodziły to zachęcam gorąco do warzywnych wypieków.

Chlebek bananowy z cukinią

Chlebek bananowy z cukinią

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 średnie banany (około 1 i 1/3 szklanki rozgniecionego banana),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 małe jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka starej cukinii,

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 1 szklanką. Następnie cukinię odciskamy z powstałego soku.

Banana rozgniatamy widelcem na puree. Odmierzamy 1 i 1/3 szklanki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Długą keksówkę (30x12cm) wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą rozgniecione banany, cukier, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy odsączoną cukinię i mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki, wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Życzę smacznego  🙂

Chlebek bananowy z cukinią

Chlebek bananowy z cukinią





7 komentarzy

  1. Chlebek bananowo-cukiniowy przepyszny znika w mig. Świetnie się sprawdzi jako powieczorwk czy syte drugie śniadanie

    • cukiereczek

      Margo cieszę się, że smakował 🙂

  2. Zrobilam, sprobowalam, polecam wszystkim!

    • cukiereczek

      Monika dziękuję 🙂

  3. avi

    Dzień dobry,
    mam niefart do ciast z cukinią, bo zawsze wychodzi mi zakalec, a je uwielbiam, więc jeszcze się nie poddaję. Mam ochotę wypróbować Twoje przepisy. Mam 2 pytania. Co znaczy tarka o średnich oczkach, bo na standardowych są albo te tzw. duże, albo te maleńkie, kt. zetrą prawie na puree. Czy masz jakieś inne czy stosujesz te tzw. duże? I wyciskanie/odciskanie cukinii. Czy to jest takie dokładne w ręku, żeby to co zostaje prawi było suche, czy po prostu łyżką w misce przytrzymujesz masę i tyle, zostaje wtedy wilgotne?
    Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedzi zarazem pomoc.
    Serdecznie pozdrawiam,
    avi

    • cukiereczek

      Avi średnie oczka tarka ma na boku 🙂 Odciskam dokładnie w rękach, aby to co zostanie było suche.
      Powodzenia, trzymam kciuki, aby ciasto się udało!

  4. avi

    Hej, dziękuję!!! Czyli wychodzi na to, że to te małe oczka tarki w sumie :)))

Zostaw odpowiedź