SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g masy kajmakowej,
- 100g masła,
- 5 jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- Sok z ½ cytryny,
- 90g mąki ziemniaczanej,
- 190g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- POLEWA:
- 170g masy kajmakowej,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki masła,
- DODATKOWO:
- Płatki migdałów do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy sok z cytryny i masę maślano-kajmakową na przemian z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy wystudzoną. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂
Ta babka to sztos! Najlepsza jaką jadłam. Będę często wracać do tego przepisu 😍
Bardzo mi miło 😍