Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na puchatą babkę cytrynową. Pewnie babki kojarzą się Wam z Wielkanocą. Zapewniam, że taką babkę warto przygotować o każdej porze roku, nie tylko na święta. Jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko zmiksować składniki, upiec ciasto i zalać je cytrynowym syropem. Po przygotowaniu babka zachwyca pysznym cytrynowym smakiem.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 3 jajka,
- 2 czubate łyżki śmietany 18% (bądź jogurtu),
- 150g miękkiego masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- Sok z połowy cytryny,
- Skórka starta z 2 cytryn
- PONCZ:
- 1 szklanka cukru pudru,
- Sok z 2 cytryn,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cytryny sparzamy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy po 1-2 minuty. Kolejno dodajemy śmietanę i sok cytrynowy oraz skórkę, stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy aż masa będzie kremowa. Masę przekładamy do formy keksowej o wymiarach 9x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut.
PONCZ: W tym czasie przygotowujemy poncz. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym.
Przygotowanym ponczem polewamy ciasto i odstawiamy na kilka godzin. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasto powinno być ciepłe, aby sok został wchłonięty w całości. Jeżeli ciasto będzie zimne to sok nie wsiąknie, a jeśli będzie bardzo gorąco to może zrobić się nam zakalec. Najlepiej poczekać kilkanaście minut od upieczenia.
2) Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce.
3) Ciasto ma tę zaletę, że jest szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w lodówce i kuchni.
Witam, czy czas pieczenia w okrągłej foremce z kominem będzie taki sam?
Kamila to zależy od pojemności foremki. Myślę, że będzie podobny. Trzeba będzie sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Najlepsza babka na świecie ??
Dzięki za miły komentarz ?
Właśnie dzisiaj zrobiłam tę babkę cytrynową 🍋Jest przepyszna ,aromatyczna 🍋Tylko jest jeden problem za szybko znika 🥰🥰
Ślicznie dziękuję 😃♥️
Twój komentarz
Jaka piękna ?
Podwoiłam składniki. Chce wlać do jednej foremki. Ile mam dodać czas pieczenia ?
Do jakiej foremki? Trzeba patrzeć kiedy się zarumieni i sprawdzić patyczkiem ?
Pokusiłam się na babkę cytrynową
Zawsze ja kupuje -ale nie w tym roku.
Postanowiłam zrobić ją sama
W smaku cudo idealna nie za słodka nie za kwaśna
Ale wyszedł mi zakalec…. masakra jakaś
Nie wiem co zrobiłam nie tak.
Pozdrawiam
Powodów zakalca może być wiele: składniki nie były w temperaturze pokojowej, w trakcie pieczenia mógł być otwarty piekarnik, za długie miksowanie wszystkich składników :/
Cukiereczku, Cukiereczku z nieba spadłeś przy Piąteczku.
Babka cudna, wyrośnięta i rodzina uśmiechnięta 😉
Wesołych Świąt!
Bardzo mi miło ? Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość ?
Wesołych świąt! ❤️