Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Częstuję Was dzisiaj pyszną babką drożdżową przygotowaną na samych białkach.  Do jej przygotowania wykorzystujemy 1 szklankę białek i 1 całe jajko. Często nie wiecie co zrobić z białkami, które pozostały Wam z innych wypieków np. pączków, domowego kremu budyniowego, lodów, faworków czy pasztecików. Polecałam wówczas przygotowanie sernika biały puch, ale powiem Wam, że od dziś ma on dużą konkurencję 😉 Babkę przygotowuję się bardzo prosto. Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Gdy rozczyn wyrasta zabieramy się za ubijanie białek na sztywną pianę. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i ciasto przekładamy do formy. Gdy babka podrośnie od razu ją pieczemy. Nie musimy czekać już na drugie wyrastanie. Do przygotowania ciasta warto użyć dużej formy. Jeśli takiej nie posiadacie to upieczcie ją w dwóch mniejszych. Bo ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia.

Przy ciastach drożdżowych zazwyczaj problemem jest ich świeżość. Natomiast ta babka jest wilgotna, smakowała równie dobrze dnia następnego. Pierwszego dnia zjadłam ją samą, z kubkiem kakao. Natomiast następnego dnia posmarowaną masłem. Mówię Wam, to niebo w gębie. Babka jest delikatna, mięciutka, puszysta, śmietankowa. Polecam gorąco jej przygotowanie.

Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)

Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 1 szklanka białek (z 6-7 jajek),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 130g masła,
  • ½ łyżeczki soli,

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier mieszamy z cukrem waniliowym.
W misce umieszczamy wszystkie białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i ubijamy około 1 minuty po każdym dodaniu cukru. Ubijamy tak aż nam się skończy cukier. Wówczas dodajemy podrośnięty rozczyn i żółtko, delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasta nie wyrabiamy za długo, aby nie stracić puszystości białek. Ciasto powinno być gładkie, nie za gęste.

Dużą formę na babkę (lub długą keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto drożdżowe. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Babkę pieczemy około 40 minut. W zależności od użytej formy czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Jeśli ciasto będzie odstawało od brzegów foremki to znaczy, że jest już upieczone. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je z wierzchu folią,

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Ciasto po upieczeniu może delikatnie opaść.

Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)

Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)

Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)

Anielska babka drożdżowa (na samych białkach)





2 komentarzy

  1. Babka drożdżowa mięciutka , puszysta po prostu przepyszna ! Na pewno będę wracać do tego przepisu jeśli będzie nadmiar białek w zamrażarce 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała ❤️

Zostaw odpowiedź