Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was na proste ciasto z truskawkami. To najlepsze ciasto z truskawkami jakie zrobiłam. Krem przygotowałam na bazie kremu do kremówek, jest delikatny, bardzo kremowy, rozpływa się w ustach. W połączeniu z biszkoptem, owocami i galaretką to już niebo w gębie. A w dodatku ciasto robi się dość szybko i prosto, polecam  🙂

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 25 g cukru waniliowego,
  • 150g cukru,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200g miękkiego masła,
  • WIERZCH:
  • 350g truskawek,
  • 1 galaretka + 1 szklanka wody,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budynie ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.

WIERZCH: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Na stężałym kremie układamy przekrojone na pół, umyte i osuszone truskawki. Układamy je dość gęsto. Zalewamy je tężejącą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.

Życzę smacznego  🙂

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką





20 komentarzy

  1. prezentuje się obłędnie 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję Aniu 🙂

  2. Ciasto mojego dzieciństwa 🙂 Od kiedy pamiętam robiła i robi je zawsze moja mama 🙂 Jest przepyszne 🙂

    • cukiereczek

      My też je bardzo lubimy 🙂 Krem wprost rozpływa się w ustach 🙂

  3. Takie delikatne i pyszne 🙂

  4. Wspaniałe,letnie ciacho.

  5. Super ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
    Poproszę kawałeczek.

    • cukiereczek

      Dzięki za miłe słowa 🙂 Proszę się częstować 🙂

  6. Pięknie truskawkowo u Ciebie 🙂 Ciasto wyglada bardzo smacznie.

    • cukiereczek

      Dziękuję i gorąco je polecam 🙂

  7. ten krem jest boski! w weekend znowu robie to ciacho, boskie

    • cukiereczek

      DominikaW bardzo się cieszę, że smakowało 😛

  8. A czy mogę użyć gotowego budyniu?

    • cukiereczek

      Tak, można użyć gotowego budyniu w proszku – około 60-80g na 2 szklanki mleka i 1 szklankę śmietany. Wówczas pomijamy już jajka i obie mąki. Cukier dodajemy do smaku. Aczkolwiek to dzięki właśnie tym jajkom krem wychodzi pyszny i delikatny 🙂

  9. Robiłam, pychota 🙂 biszkopt wyrósł mi wysoki więc zrobiłam przekladany masą, a na wierzch krem i galaretka. Krem jest boski, dziękuję za przepis 🙂

    • cukiereczek

      Asiu, niezmiernie mi miło! Cieszę się, że ciasto Ci smakowało i polecam się na przyszłość 😀

  10. Pani Kasiu..pomocy jaka to ma być śmietana do kremu 30 % czy 18 % ? Dziękuję z góry za odpowiedź.

    • cukiereczek

      Rozzi śmietana 30% lub 36%.

  11. Pani Kasiu czy masa i masło przed ucieraniem nie powinno być w tej samej temperaturze.

    • cukiereczek

      Tak, masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze. Dlatego masło najlepiej wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki i położyć na blacie, aby się ociepliło. A budyń wystudzić – również na blacie 😉

Zostaw odpowiedź