Kartofelki marcepanowe to proste domowe słodkości tylko z 2 składników. Wystarczy masę marcepanową pokroić w kostkę, a następnie uformować kuleczki i obtoczyć je w kakao. Prosto i pysznie. Jeszcze zdążycie zrobić je na święta!
Kochani, życzę wszystkim czytelnikom bloga zdrowych, wesołych i pogodnych świąt 🙂
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 200g masy marcepanowej,
- Kakao
PRZYGOTOWANIE:
Marcepan dzielimy na równe kawałki (po 10g). Aby uzyskać równej wielkości kartofelki najlepiej użyć wagi. Rękoma rozgniatamy marcepan i rolujemy w kuleczkę. Do miseczki wsypujemy kakao i wkładamy gotowe kuleczki marcepanowe. Potrząsając miseczką obtaczamy kuleczkę w kakao. Wyjmujemy gotowe kartofelki na deskę przy pomocy dwóch widelców. Kartofelki odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Życzę smacznego!