Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

To najlepsze ciasteczka na świecie. Nie można się od nich oderwać. Tajemniczym ich składnikiem jest dodatek skrobi kukurydzianej. Bardzo ważne jest tez użycie brązowego cukru. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie. Możemy więc w tym momencie powkładać w nie kawałki dodatkowej czekolady i żurawin.

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

SKŁADNIKI (30 ciasteczek):

  • 170g miękkiego masła,
  • ¾ szklanki brązowego cukru (150g),
  • ¼ szklanki cukru (50g),
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (nie mąki kukurydzianej!) lub mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki posiekanej białej czekolady (135g),
  • ¾ szklanki suszonej żurawiny (105g),

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z solą, skrobią kukurydzianą i sodą.

Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i cukier brązowy. Ucieramy je razem około 5 minut do powstania jasnej puszystej masy. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy żurawinę i czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 2h do schłodzenia.




Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy je pomiędzy 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 8-10 minut (aż się ładnie zarumienią).

Wyjęte z piekarnika będą miękkie. Czekamy kilka minut dopiero wtedy zdejmujemy je z blaszki.

Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniczku do 1 tygodnia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Skrobię kukurydzianą możemy zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem bez cukru.

2) Ciasteczka będą jeszcze lepsze gdy do ciasta dodamy skórkę startą z 1 pomarańczy.

3) Gotowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać do 3 dni w lodówce.

4) Ciasteczka możemy zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy w zamrażarce.

5) Schłodzenie ciasta w lodówce jest konieczne, aby ciastka za bardzo nie rozpłynęły się podczas pieczenia.

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą





5 komentarzy

  1. Moje ulubione 😉

  2. Ciasteczka wyglądają uroczo i smakowicie. Zastanawiam się, dlaczego w składnikach jest skrobia kukurydziana?

    • cukiereczek

      Paula skrobia kukurydziana to jeden ze składników ciasteczek, zapewnia im kruchość. Ale można ją zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.

      • Iza

        Pyszne ciasteczka! Czy można przygotować je jeszcze surowe, juz uformowane i zamrozić? Później tylko na blache i do piekarnika🙂Czy wspominając o zamrożeniu miala Pani na na myśli zamrozić po upieczeniu?

        • cukiereczek

          Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Miałam na myśli już gotowe, upieczone ciasteczka. Ale myślę, że można spróbować zamrozić “surowe” kulki na próbę i się przekonać. Tylko przed pieczeniem ociepliłabym je do temperatury pokojowej 🙂

Zostaw odpowiedź