Ciasteczka z masłem orzechowym to moje ulubione. Mój maż uwielbia najbardziej ciasteczka owsiane. Połączyłam te dwa przepisy i tak powstały nasze „wspólne” ciasteczka.
SKŁADNIKI (25 ciasteczek):
- ½ szklanki miękkiego masła (115g),
- ½ szklanki masła orzechowego (125g),
- ½ szklanki cukru białego (100g),
- 1/3 szklanki cukru brązowego (70g),
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich,
- ½ szklanki mąki,
- ¼ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki cynamonu,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, cynamonem, solą i sodą.
Miękkie masło i masło orzechowe umieszczamy w misce. Dodajemy cukier biały i cukier brązowy. Ucieramy je razem około 5 minut do powstania jasnej puszystej masy. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i ucieramy 2 minuty. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy chwilkę mikserem, tylko do połączenia składników.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy je pomiędzy 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia.
Za pomocą widelca ciastka tylko delikatnie spłaszczamy. Im bardziej spłaszczymy ciastka tym będą cieńsze. Możemy ciastek nie spłaszczać, wówczas same rozleją się na boki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut (aż się ładnie zarumienią).
Wyjęte z piekarnika będą miękkie. Czekamy kilka minut dopiero wtedy zdejmujemy je z blaszki.
Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Życzę smacznego 🙂
Super szybkie i łatwe, za to wyjątkowe w smaku. Dla fanów masła orzechowego i nie tylko ? Gorąco polecam ten przepis.
Paulina cieszę się bardzo, że smakowały 😉
Bardzo dobre! na pewno będę robić często!
Bardzo mi miło!