Nie zliczę, który to już przepis na ciasteczka owsiane na blogu. Co ja poradzę, że kocham ciastka z dodatkiem płatków owsianych? Często je piekę, a zmieniam tylko dodatki. To mój bazowy, ulubiony przepis na ciastka owsiane: chrupkie z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku. Zmieniam tylko dodatki i za każdym razem cieszę się smakiem nowego, pysznego wypieku.
Po bardzo udanych ciastkach ze słonecznikiem przygotowałam wersję z bakaliami. Do środka włożyłam mieszankę orzechów, słonecznika i rodzynek. Chciałam, żeby ciastka były mniej słodkie, a bardziej wartościowe. Tak naprawdę można użyć dowolnej mieszanki bakalii. Ważne, aby dodać ich około 200-250g.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasteczka owsiane.
Ciasteczka owsiane przygotowujemy najpierw przez utarcie masła z cukrem i jajkami, a później przez krótkie wymieszanie z suchymi składnikami. Następnie z ciasta formujemy kulki, które lekko zgniatamy dłonią. Im bardziej je zgnieciemy tym ciastka po upieczeniu będą bardziej płaskie, a co za tym idzie - bardziej chrupiące.
Zjadam ostatnie i ciasteczko i już myślę, jakie składniki dać do środka następnym razem 🙂
Więcej przepisów na ciasteczka owsiane
- Budyniowe ciastka owsiane
- Ciastka owsiane bez pieczenia
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Ciastka owsiane z bakaliami to pomysł na zdrowsze ciacho. Są po brzegi wypełnione bakaliami i płatkami owsianymi.
Ciastka owsiane z bakaliami
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 130g mąki pszennej,
- 190g płatków owsianych,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 50g cukru białego (1/4 szklanki),
- 100g cukru brązowego (1/2 szklanki),
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 50g orzechów pekan lub włoskich,
- 50g orzechów laskowych,
- 50g rodzynek,
- 50g ziaren słonecznika,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Staramy się je jak najlepiej osuszyć. Dzięki moczeniu rodzynek nie będę one suche w ciastkach, ale soczyste i miękkie. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ziarna słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni aż się delikatnie zezłocą. Następnie studzimy. Orzechy laskowe i pekan kroimy drobniej.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy dokładnie do dobrego połączenia.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy duże kulki i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy (po około 52g). Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka zgniatamy delikatnie dłonią lub dnem szklanki. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 10-11 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!