Cake pops z nutellą

Cake pops to małe kuleczki w czekoladzie, które powstają z pokruszonego ciasta wymieszanego z kremem. Tym razem bazą cake pops jest nutella. Przygotowanie tych małych słodkich kuleczek jest rozłożone w czasie. Najpierw pieczemy ciasto. Ciasto kruszymy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Następnie formujemy kuleczki i je chłodzimy. Kolejno oblewamy je czekoladą i dekorujemy. "Weekendowa Cukierenka" życzy smacznych wypieków 🙂

Cake pops

Cake pops

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasta babkowego (przepis poniżej),
  • 60g serka mascarpone,
  • 40g nutelli,
  • DODATKOWO:
  • 200g białej lub mlecznej czekolady,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Dodajemy nutellę i serek mascarpone i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odrywamy kawałek ciasta (o masie około 20-30g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ½ - ¾ głębokości kulki. Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.

Z tej proporcji uzyskamy 15 cake pops o wadze 20g.

Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Biała czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.

Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni.

Cake pops wyjmujemy 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego J

Uwaga:

1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 85g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 85g masła,
  • Szczypta soli,
  • 160g mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

Cake pops z nutellą

Cake pops z nutellą





8 komentarzy

  1. Ola

    Cake-pops z tego przepisu są przepyszne, chwalone przez wszystkich! Polecam jak większość przepisów z tego bloga! 🙂

    • cukiereczek

      Śliczności 😉 Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂

  2. Pyszne 🙂

    • cukiereczek

      Jakie piękne 🙂 Cieszę się, że smakują!

  3. Ola

    baaaaardzo polecam przepisy! Świetnie wszystko wychodzi, bardzo zrozumiale napisane, cieszę się ze na nią trafiłam! ❤️❤️

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz ? Polecam się ?

  4. Co zrobić gdy ciasto nie chce się lepić jest zbyt kruche..? Wykorzystałam biszkopt do cake popsow i jakoś się nie klei…

    • cukiereczek

      Na cake popsy najlepsze jest ciasto babkowe. Biszkopt jest za suchy. Trzeba wówczas dodać więcej mascarpone i nutelli.

Zostaw odpowiedź