Kurki marynowane

W tym roku udało mi się nazbierać mnóstwo kurek. Byłam w lesie chyba kilkanaście razy. Pomysłów na wykorzystanie kurek znajdziecie na moim blogu całkiem sporo. Jedynym minusem tych grzybów jest ich czyszczenie. Jak już się z tym uporacie to samo smażenie kurek nie trwa długo. Proponuję także przygotowanie kurek marynowanych na zimę. Kurki w occie przygotowuję co roku. Wykorzystuję je zimą do sosu tatarskiego. Podaję je także na imprezach. A czasami zjadamy je jako dodatek do kanapki.

Kurki marynowane

Kurki marynowane

SKŁADNIKI:

  • 1 kg obranych kurek,

  • ½ łyżki soli,

  • ZALEWA:

  • 2 szklanki wody,

  • 1 szklanka octu,

  • ½ łyżki soli,

  • 2 łyżki cukru,

  • DO KAŻDEGO SŁOIKA (250ml):

  • 1 liść laurowy,

  • 1 ziele angielskie,

  • 2 ziarna pieprzu,

  • ¼ łyżeczki gorczycy,

  • 1 plasterek cebuli,

  • 1 plasterek marchewki,

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone, umyte kurki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą tak, aby zakryła grzyby. Dodajemy pół łyżki soli. Kurki zagotowujemy. Gotujemy je 10 minut. Następnie grzyby odcedzamy i studzimy.

Na dno każdego słoika wkładamy: plasterek cebuli, plasterek marchewki, 1 ziele angielskie,

1 liść laurowy, 2 ziarna pieprzu, ¼ łyżeczki gorczycy. Następnie dość ciasno układamy kurki.

W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy każdy słoik. Słoiki mocno zakręcamy.

Następnie słoiki pasteryzujemy 15 minut. Słoiki wyjmujemy z wody i ustawiamy do góry dnem. Pozwalamy im ostygnąć.

Zimne słoiki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego 🙂

Kurki marynowane

Kurki marynowane





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź