- 350g drobnej białej fasoli,
- 350g boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy zwykłej,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- ½ łyżeczki sosu worcester,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- ½ łyżeczki oregano,
- 3/2 łyżeczki majeranku,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy ją przez noc. Następnego dnia fasola odcedzamy, przekładamy do rondla i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli i fasolę gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Fasolę odcedzamy i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (wywar z gotowania fasoli zachowujemy). Cebule obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do fasoli dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Fasolę zalewamy 3 szklankami wody z jej gotowania, mieszamy. Woda powinna zakryć fasolę.
Naczynie szczelnie zamykamy i pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez 2-3 godziny – do miękkości fasoli. Fasolę wyjmujemy z piekarnika i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Gdyby za dużo wody wyparowało to do fasoli dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Fasolę podajemy z pieczywem, smacznego!
Uwaga: