Delikatna ryba po grecku

To najczęściej przygotowywane danie rybne w Polsce. Skąd pochodzi nazwa... niewiadomo. Jednak z Grecją nie ma nic wspólnego. Ryba po grecku to kawałki panierowanej ryby przekładane sosem warzywnym. W sosie tym obowiązkowo musi znaleźć się włoszczyzna czyli marchew, por, seler, pietruszka. Dodatkowym akcentem jest smaczek pomidorowy - uzyskujemy go przez dodanie koncentratu pomidorowego.

Delikatna ryba po grecku

Delikatna ryba po grecku

Danie można podawać na ciepło lub na zimno. Najlepsze jest następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Ryba z tego przepisu wychodzi soczysta. Sam sos jest delikatnie pomidorowy, pyszny i prosty do zrobienia. Sos warzywny można wzbogacić o startą cukinię czy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę.

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Lubię ją podawać z cząstką cytryny obok. Duża ilość marchewki sprawia, że sos jest słodki. Dzięki dodatkowi soku z cytryny możemy uzyskać odpowiedni smak rybki już na talerzu. Do rybki świetnie pasuje świeże pieczywo.

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Więcej pomysłów na rybę

Delikatna ryba po grecku

Delikatna ryba po grecku

To jedna z tradycyjnych potraw przygotowywana na Boże Narodzenie.

Delikatna ryba po grecku

Składniki:

  • RYBA PANIEROWANA:
  • 900g filetów z białej ryby,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka do panierowania,
  • SOS WARZYWNY:
  • 1 kg marchewki,
  • 150g selera,
  • 150g pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 120-150g koncentratu pomidorowego,
  • 2,5-3 szklanki wody,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • papryka ostra i oregano

Przygotowanie:

RYBA PANIEROWANA: Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem z obu tron. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z kawałeczków ryby panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu.

SOS WARZYWNY: Wszystkie warzywa obieramy. Marchewki, selera i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy. A w tym czasie cebulę i pora kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni i przekładamy do warzyw w garnku.

Warzywa zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sporą łyżeczkę soli, około pół łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki i około pół łyżeczki oregano. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Gorący sos warzywny wykładamy na podsmażone kawałki ryby. Gdy całość wystygnie rybę chowamy do lodówki.

Rybę możemy podawać na ciepło i na zimno. Najlepiej podawać ją z cząstką cytryny. Wyciskamy sok z cytryny bezpośrednio na porcję ryby z warzywami. Smacznego!

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Jeśli przygotujesz rybę po grecku to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź