Mini miodowniki z kremem pomarańczowym

Miodownik to HIT na moim blogu. Postanowiłam przygotować jego mini wersję. Wszystko co małe jest przecież piękne 🙂 W tradycyjnym miodowniku znajdziecie krem budyniowo-śmietankowy. Natomiast w jego mini wersji postawiłam na prosty krem śmietankowy, który wzbogaciłam cukrem pomarańczowym. Miodowe ciasteczko, lekki krem i ten pomarańczowy aromat idealnie pasują do świątecznego stołu.

Torciki miodowe

Torciki miodowe

Torciki miodowe

Torciki miodowe

Ciasteczka można upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możemy przełożyć je kremem kilka godzin przed podaniem. Tyle czasu zdecydowanie wystarczy, aby ciasteczka się przegryzły. Kropkę nad i stanowi dekoracja. Puśćcie wodze wyobraźni i dekorujcie jak tylko chcecie. Może to być kolorowa posypka, czekolada, świeże owoce, co tylko Wam się zamarzy!

Mini miodowniki

Mini miodowniki

WARIACJE NA TEMAT TORCIKÓW

  • Zamiast konfitury pomarańczowej można do środka dać frużelinę malinową czy żurawinową.
  • Można przygotować czekoladową wersję torcików i przełożyć je frużeliną wiśniową.
  • Chętnie przygotuje te torciki w wersji mini snickers tzn. jedno ciasteczko upiekę z orzechami i ciastka przełożę kajmakiem i kremem budyniowym.
  • Myślę, że super będą pasowały także prażone jabłka.
Mini miodowniki

Mini miodowniki

Więcej wypieków z miodem

Mini miodowniki z kremem pomarańczowym

Mini miodowniki z kremem pomarańczowym

Z pewnością te torciki będą ozdobą Twojego świątecznego stołu. Są przepyszne i przepiękne.

Mini miodowniki z kremem pomarańczowym

Składniki (9 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 85g miodu,
  • 100g masła,
  • 120g cukru,
  • 5-6 żółtek (100g),
  • 2g soli,
  • 1 łyżeczka sody (4g),
  • 380g mąki pszennej,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową,
  • DODATKOWO:
  • konfitura pomarańczowa,
  • DEKORACJA:
  • rozmaryn,
  • świeża żurawina,
  • cząstki pomarańczy,
  • posypka,
  • cukier puder

Przygotowanie:

CIASTKA: Do garnka z grubym dnem wkładamy miód, masło, sól i cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zagotuje się i zacznie kipieć to dodajemy sodę, mieszamy do połączenia i garnek zdejmujemy z ognia. Masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas można ją zamieszać.

Przygotowanie ciasta na miodownik

Przygotowanie ciasta na miodownik

W miarę stygnięcia masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.

Gdy masa miodowa będzie letnia to dodajemy do niej żółtka i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je. Ciasto będzie dość rzadkie i kleiste, ale tak ma być. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na noc do lodówki.

Przygotowanie ciasta na miodownik

Przygotowanie ciasta na miodownik

Po nocy spędzonej w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Foremką wycinamy okrągłe kształty. Miodowe ciasteczka pieczemy około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół, do zarumienia.

Początkowo ciasteczka będą miękkie, a gdy wystygną - stwardnieją.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier pomarańczowy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.

** Cukier ze skórką pomarańczową marki Dr.Oetker. Jeśli nie uda się go kupić to użyjcie po prostu cukru pudru i dodajcie odrobinę aromatu pomarańczowego.

Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką Wilton 4B. Wyciskamy krem na ciasteczko wkładając do środka odrobinę konfitury pomarańczowej. Ponownie wyciskamy krem i wkładamy odrobinę konfitury. Ostatnią warstwą powinien być krem.

Torciki dowolnie dekorujemy.

Smacznego!

Miodowniki pomrańczowe

Miodowniki pomrańczowe

Torciki miodowe

Torciki miodowe

Jeśli przygotujesz mini miodowniki to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź