Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Wracam do testowania ciast siostry Anastazji. Na blogu znajdziecie zestawienie moich wypieków z książek słynnej siostry (o TUTAJ). Tym razem w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam odmienioną wersję ciasta Kilimandżaro. To pyszne ciasto z masą jabłkową, kremem budyniowym i polewą czekoladową. W oryginale jest tutaj biszkopt ciemny (z kakao) oraz polewa czekoladowa ciemna. Ja zmieniłam biszkopt na jasny. I bardzo chciałam spróbować połączenia karmelu z jabłkami. Jeśli nie możecie kupić czekolady karmelowej to wykorzystajcie białą w takich samych proporcjach. Ciasto jest lekkie, delikatne i pyszne. Dobrze się kroi i przechowuje.

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami i kremem

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Pyszne ciasto z gotowanymi jabłkami w galaretce, z kremem budyniowym i polewą karmelową.

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g masła,
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • 1,5kg jabłek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 i 1/2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g czekolady karmelowej,
  • 80g śmietanki 30%,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy na pół.

MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Umieszczamy je w rondlu z grubym dnem razem z masłem. Jabłka zagotowujemy i prażymy około 10-12 minut, aż większość wody z nich wyparuje, rozpadną się i zrobią gęste. Następnie jabłka zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki. Jabłka studzimy.

* Podana jest masa jabłek ze skórką i pestkami, nieobranych.

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło.

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem.

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Przygotowanie polewy kamelowej

Przygotowanie polewy kamelowej

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat biszkoptu. Możemy go odrobinę nasączyć wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne. Wykładamy zimną masę jabłkową i wyrównujemy. Następnie wykładamy krem budyniowy. Wyrównujemy. Przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Na biszkopt wylewamy letnią polewę. Od razu wyrównujemy. Dowolnie dekorujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro

Jeśli przygotujesz ciasto zaśnieżone Kilimandżaro to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź