Wracam do testowania ciast siostry Anastazji. Na blogu znajdziecie zestawienie moich wypieków z książek słynnej siostry (o TUTAJ). Tym razem w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam odmienioną wersję ciasta Kilimandżaro. To pyszne ciasto z masą jabłkową, kremem budyniowym i polewą czekoladową. W oryginale jest tutaj biszkopt ciemny (z kakao) oraz polewa czekoladowa ciemna. Ja zmieniłam biszkopt na jasny. I bardzo chciałam spróbować połączenia karmelu z jabłkami. Jeśli nie możecie kupić czekolady karmelowej to wykorzystajcie białą w takich samych proporcjach. Ciasto jest lekkie, delikatne i pyszne. Dobrze się kroi i przechowuje.

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami i kremem

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro
Pyszne ciasto z gotowanymi jabłkami w galaretce, z kremem budyniowym i polewą karmelową.
Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 6 łyżek oleju,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- NADZIENIE JABŁKOWE:
- 1,5kg jabłek,
- 1 łyżka masła,
- 1 i 1/2 opakowania galaretki cytrynowej,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200g czekolady karmelowej,
- 80g śmietanki 30%,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu
Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy na pół.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Umieszczamy je w rondlu z grubym dnem razem z masłem. Jabłka zagotowujemy i prażymy około 10-12 minut, aż większość wody z nich wyparuje, rozpadną się i zrobią gęste. Następnie jabłka zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki. Jabłka studzimy.
* Podana jest masa jabłek ze skórką i pestkami, nieobranych.
KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło.
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Przygotowanie polewy kamelowej
ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat biszkoptu. Możemy go odrobinę nasączyć wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne. Wykładamy zimną masę jabłkową i wyrównujemy. Następnie wykładamy krem budyniowy. Wyrównujemy. Przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Na biszkopt wylewamy letnią polewę. Od razu wyrównujemy. Dowolnie dekorujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Ciasto zaśnieżone Kilimandżaro