Ciastka dubajskie

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Wiecie, że uwielbiam domowe ciasteczka. Dziś mam okazję poczęstować Was przepisem na ciastka inspirowane smakiem ostatnio bardzo popularnej czekolady dubajskiej. Są to ciastka wypełnione po brzegi kawałkami czekolady i pistacji. A w swoim środku skrywają dodatkowo porcję kremu pistacjowego. Są pyszne i nietuzinkowe! I jest to kolejna okazja na wykorzystanie kremu pistacjowego.

Ciastka dubajskie

Ciastka dubajskie

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciastka dubajskie

Ciastka dubajskie

Przepyszne domowe ciasteczka przypominające dość popularną dubajską czekoladę -
z pistacjami i czekoladą. Można równie dobrze użyć czekolady deserowej lub gorzkiej.

Ciasteczka dubajskie czyli ciastka z pistacjami i czekoladą

Składniki (12 sztuk):

  • 115g masła,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 55g cukru białego,
  • 1 duże jajko,
  • 1  łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • 250g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • 120g kremu pistacjowego,
  • 150g czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 75g pistacji niesolonych obranych,
  • sól grubo mielona

Przygotowanie:

Przygotowanie ciastek zaczynamy od zamrożenia kremu pistacjowego. Na desce układamy arkusz papieru do pieczenia. Następnie łyżeczką wykładamy po 10g kremu pistacjowego. Powinniśmy otrzymać 12 porcji. Deskę z poporcjowanym kremem umieszczamy na kilka godzin w zamrażarce.

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Czekoladę i pistacje drobno siekamy.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy pistacje i czekoladę. Mieszamy łyżką lub dłonią do dobrego połączenia składników. Ciasto chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce.

Ciastka dubajskie

Ciastka dubajskie

Gotowe ciasto na ciasteczka dzielimy na 12 równych części (po 64g każda). Z każdej części formujemy płaski placek, w środek wkładamy jedną porcję zamrożonego kremu pistacjowego, zlepiamy ciastko i formujemy z niego kulkę. Kulki układamy na dwóch blaszkach do pieczenia zachowując odstępy. Lekko je spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy do zarumienienia około 16 minut. Zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. Smacznego!

* Gdy wkładamy jedną porcję kremu pistacjowego w ciasteczka to resztę trzymamy
w zamrażarce.

Ciastka dubajskie

Ciastka dubajskie

Jeśli przygotujesz ciastka z precelkami i czekoladą karmelową to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź