Sezon dyniowy oficjalnie rozpoczęty! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na rewelacyjne ciasto dyniowe z kremem śmietankowym i polewą budyniową przygotowaną na soku Kubuś. Ciasto robi się dość szybko i przyjemnie. Zwłaszcza jeśli ciasto upiecze się wcześniej to przygotowanie kremów zajmuje mało czasu.
Ciasto jest wilgotne, soczyste, słodziutkie, ładnie się kroi. Naprawdę pysznie smakuje.
Więcej przepisów na ciasta dyniowe
Takiego ciasta dyniowego jeszcze nie jadłaś!
Ciasto dyniowe z kremem i polewą
Składniki:
- CIASTO DYNIOWE:
- 250g dyni startej na małych oczkach,
- 200g cukru,
- 3 duże jajka,
- 200ml oleju,
- 300g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- KREM BUDYNIOWY Z SOKIEM:
- 375ml soku Kubuś,
- 3/4 opakowania galaretki pomarańczowej,
- 3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
CIASTO DYNIOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą dynię, mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu z ciasta ścinamy wystający czubek i kroimy je na 2 równe części. A odkrojoną część kruszymy.
Jeden z blatów ciasta układamy w tortownicy. Wylewamy na niego jeszcze ciepły krem budyniowy i od razu przykrywamy drugim blatem. Następnie zostawiamy ciasto na kilkanaście minut aż krem ostygnie. po tym czasie wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy. Oprószamy pokruszonym ciastem.
Ciasto jest gotowe. Chowamy je do lodówki. Smacznego!
KREM BUDYNIOWY Z SOKIEM: Do rondelka wlewamy 1 szklankę soku. Zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujący się sok. Mieszamy i zagotowujemy. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy od razu galaretkę. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki. Krem jest gotowy.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.
Jeśli przygotujesz ciasto dyniowe z kremem i polewą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Jeśli macie tylko dynię to ten przepis jest dla was. Pyszne jesienne ciasto w towarzystwie filiżanki kawy umili wam popołudnie.
Dziękuję za miły komentarz ❤️
Bardzo dobre, polecam🧡
Cieszę się bardzo, że zasmakowało 😍