Jeden z najprostszych mazurków - przed Państwem idealny mazurek kajmakowy! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po przepis na wielkanocne słodkie co nieco.
Mazurek kajmakowy to połączenie idealnie chrupiącego kruchego spodu ze słodziutkim nadzieniem kajmakowym przełamane kwaśną porzeczką. Mazurek jest przesłodki i przepyszny!
I moi kochani, przy takiej dawce słodkiego nadzienia konieczna jest warstwa kwaśnego dżemu. Zamiast czarnej porzeczki może to być malina czy wiśnia - też będą tutaj pasowały. Nadzienie kajmakowe to kajmak połączony z białą czekoladą. Dzięki dodaniu czekolady kajmak jest stabilniejszy, nie rozlewa się podczas krojenia. Fajnym zamiennikiem białej czekolady będzie też czekolada karmelowa lub mleczna.
Ponieważ nadzienia kajmakowego nie da się tak pięknie rozprowadzić "na gładko" więc udekorowałam cały mazurek, aby ukryć niedoskonałości 🙂 Dekoracja może być tak naprawdę dowolna. Ja skusiłam się na domowe bezy i suszone kwiaty.
Więcej przepisów na mazurki
- Mazurek jaglano-kokosowy z granatem
- Mazurek owsiany
- Mazurek karmelowy
- Mazurek pistacjowy
Mój sposób na idealne nadzienie kajmakowe do mazurka - dodanie białej czekolady. Czekolada usztywnia kajmak i kajmak wówczas nie jest taki lejący.
Mazurek kajmakowy
Składniki:
- KRUCHY SPÓD:
- 190g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g),
- NADZIENIE KAJMAKOWE:
- 300g masy kajmakowej,
- 100g białej czekolady,
- DODATKOWO:
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
- DEKORACJA:
- bezy,
- suszone kwiaty chabru,
- maltesers,
- kuleczki w białej czekoladzie Barry Callebaut
Przygotowanie:
KRUCHY SPÓD: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na grubość 5mm na dowolny kształt. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia.Kruchy spód studzimy.
NADZIENIE KAJMAKOWE: W rondelku z grubym dnem umieszczamy masę kajmakową i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy razem na małym ogniu i mieszamy cały czas do momentu aż składniki się roztopią i połączą. Staramy się masy za mocno nie podgrzewać.
*Używam masy kajmakowe z Gostynia.
ZŁOŻENIE MAZURKA: Kruchy spód smarujemy równomiernie dżemem porzeczkowym. Następnie wylewamy ciepłą masę kajmakowo-czekoladową i dokładnie wyrównujemy. Mazurka dekorujemy. Odstawiamy do stężenie masy.
Ja swojego mazurka przechowywałam w lodówce. Ale jeśli nie mamy miejsca w lodówce to można w innym chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!