Prosta, delikatna i pyszna zapiekanka zaledwie z kilku podstawowych składników - podana z sosikiem i surówką smakuje rewelacyjnie! Fajnie sprawdzi się jako sycące śniadanie, lekki obiad, a także kolacja. Proponuję podać ją także na wielkanocne śniadanie w towarzystwie czystego żurku. Na pewno zaskoczysz gości! I będzie pysznie.
Do zapiekanki użyłam dwie duże kajzerki. Ale można dać zwykłe bułki pszenne z przedziałkiem.Fajnie jak te bułki nie będą najświeższe, takie z poprzedniego dnia. Zapiekankę pieczemy z parą wodną dzięki temu zabiegowi wychodzi bardzo delikatna. Jeśli masz duże naczynie żaroodporne to spokojnie możesz podwoić składniki i zrobić większą porcję. Zapiekankę podałam z surówką z kiszonej kapusty i sosikiem ze śmietany z musztardą. Musztardę jeśli chcesz możesz zamienić na chrzan. Fajnie sprawdzą się tutaj także buraczki czy ćwikła.
Więcej przepisów z białą kiełbasą
- Zupa ogórkowa z białą kiełbasą
- Biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami
- Żur chrzanowy z białą kiełbasą
- Biała kiełbasa pieczona z majerankiem
Delikatna i lekka zapiekanka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocne śniadanie czy obiad w okresie wielkanocnym.
Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy
Składniki(2 porcje):
- 2 bułki pszenne lub 2 duże kajzerki,
- 2 większe białe kiełbaski,
- 1/2 szklanki mleka,
- 30g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- SOS:
- 100g kwaśnej śmietany 18%,
- 1-2 łyżeczki musztardy,
- odrobina soku z cytryny,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Bułki najlepiej jak będą z dnia poprzedniego, ale żeby nie były twarde jak kamień.
Bułki kroimy w większą kostkę i układamy w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym.
Z białych kiełbasek usuwamy osłonki i kroimy w plasterki. Dodajemy je pomiędzy bułki do naczynia żaroodpornego.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wlewamy mleko i masło, dodajemy natkę i jajka. Rozkłócamy i zalewamy bułki z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym. Lekko mieszamy składniki z zalewą jajeczną tak, by każdy kawałek bułki pokrył się zalewą.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Zapiekankę pieczemy z udziałem pary wodnej tzn. naczynie żaroodporne ustawiamy na środkowym poziomie piekarnika, a jeden poziom niżej ustawiamy drugie naczynie wypełnione wrzącą wodą. Zapiekankę pieczemy 45 minut.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i podajemy do zapiekanki.
Zapiekankę podajemy w towarzystwie surówki czy ćwikły. Smacznego!