Gdy tak zimno, szaro i ponuro za oknem to bardzo chętnie odpalam piekarnik. Zauważyliście pewnie, że ostatnio na blogu pojawiły się 3 pomysły na obiad z piekarnika: zapiekanka z brokułem, zapiekanka z tortellini i pulpeciki po cygańsku. Jednak to co kocham najbardziej to wypieki drożdżowe. Jesienią i zimą otulam cały dom zapachem ciasta drożdżowego.
Niedawno pokazywałam Wam cynamonowe różyczki czyli bułeczki cynamonowe pieczone w formie muffinkowej. Po kilku dniach przyszedł mi do głowy pomysł, aby w ten sam sposób przygotować rogale. Wyszły znakomite! Maślane, puszyste, cynamonowe, z delikatną warstwą lukru. Pycha. Idealne na drugie śniadanie w akompaniamencie kawy czy herbaty z cytryną. Polecam!
Więcej przepisów na bułeczki cynamonowe
- Bułeczki cynamonowe ślimaczki
- Nocne bułeczki cynamonowe
- Cynamonowe wianuszki
- Dyniowe bułeczki cynamonowe
Pyszne, maślane, puszyste! Te rogaliki to hit w naszym domu
Drożdżowe rogaliki cynamonowe
Składniki (24 sztuki):
- CIASTO:
- 500-550g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 200ml mleka,
- 25g drożdży,
- 50g cukru,
- 2 jajka,
- 100g masła,
- NADZIENIE CYNAMONOWE:
- 80g rozpuszczonego masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu (15g),
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
NADZIENIE CYNAMONOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na bok.
CIASTO DROŻDŻOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut aż podrośnie.
Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne (lub wyrabiamy je robotem kuchennym z hakiem przez 5-7 minut). Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość na około 1,5h.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na duże koło o grubości 5mm. Koło smarujemy porcją nadzienia cynamonowego. Następnie koło dzielimy ostrym nożem na 12 równych części. Otrzymamy w ten sposób 12 "trójkątów".
Zwijamy rogaliki zaczynając od "podstawy" trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia.
Na jednej blaszce układamy 12 rogalików i na drugiej również 12. Odstawiamy je na około 15 minut do napuszenia.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tuż przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, góra-dół - do zarumienienia.
Rogaliki po wystudzeniu możemy posmarować lukrem. Wystarczy 1 łyżkę mleka połączyć z 4-5 łyżkami cukru pudru. Smacznego!