Bardzo lubię przygotowywać domowe przetwory. W czerwcu i lipcu są to zazwyczaj dżemy i kompoty. Natomiast sierpień upływa mi na przygotowywaniu ogórków, surówek i sosów do słoika. Dzisiaj przedstawiam pomysł na słodko-kwaśną sałatkę z cukinii i marchewki na zimę. Przepis na tę sałatkę dostałam od Oli, tak mi zasmakowała, że robię ją teraz co roku. Nie ma nic lepszego niż ziemniaczki, kotlecik i domowa surówka, gorąco polecam, a Oli bardzo dziękuję za przepis 🙂
W kolejnych postach pojawią się przepisy na marynowane ogórki, sosy i nalewki, zapraszam do zaglądania i ciepło pozdrawiam 🙂
Składniki:
- 1,5kg cukinii,
- 0,5kg marchewki,
- 4 cebule,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- ZALEWA:
- 4,5 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa umieszczamy w misce, solimy je dużą garścią soli i dostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy powstałą wodę z cukinii. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przygotowujemy zalewę.
W garnku umieszczamy cukier, wodę i ocet, zagotowujemy. Następnie dodajemy startą marchew i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy cukinie z cebulą i gotujemy kolejne 3 minuty. Do każdego słoiczka wkładamy po jednym liściu laurowym, 2 ziela angielskie i 2 ziarna czarnego pieprzu. Gorące warzywa przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Życzę smacznego 🙂
Zdjęcie Pani Marta z bloga Magiczne życie Marty.
Pani Marta pisze, że sałatka ta będzie idealna na zimę.
Zdjęcie nadesłała Pani Ilona 🙂
“Póki co korzystałam z kilku Pani przepisów i wszystko bardzo nam smakowało,więc sałatka także będzie pyszna 🙂 “
Zdjęcie nadesłała autorka bloga: Drożdżówka w wielkim mieście.
Autorka bloga pisze, że czeka na otwarcie jednego ze słoików, aby przekonać się jak smakuję owa surówka 🙂