Ciasto norweskie z jeżynami

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Piękna pogoda za oknem więc dziś zaproponuję Wam bardzo proste do przygotowania ciasto z jeżynami. Robi się je naprawdę ekspresowo, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, na pewno sięgniecie po kolejny kawałek. Idealne na podwieczorek, do kawki czy na przekąskę, gorąco polecam!
Ciasto norweskie z jeżynami

Ciasto norweskie z jeżynami

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 250g jeżyn

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm).

Na wierzchu układamy umyte i osuszone jeżyny. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do ciasta możesz wsypać więcej cukru - półtorej szklanki, jeśli lubisz słodsze ciasta.
2) Do ciasta możesz wykorzystać również inne sezonowe owoce.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź