Przyjęłam sobie za cel, że to właśnie na moim blogu znajdziecie najwięcej przepisów na muffinki. Uwielbiam mini słodkości i bardzo chętnie je przygotowuje. Cała moja rodzina również rozsmakowuje się w domowych babeczkach i muffinkach.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na muffinki.
Bananowe muffinki owsiane to muffinki w zdrowszej wersji, bo:
- nie mamy w nich dodatkowego cukru. Słodycz muffinek pochodzi tylko z bananów więc im bardziej dojrzałe banany tym słodsze muffinki uzyskamy;
- część mąki pszennej zastępujemy mąką owsianą.
Do ich przygotowania nie potrzebujesz miksera. Robi się je ekspresowo. Po upieczeniu są delikatnie słodkie i puszyste. Można podać je jako zdrowy deser po obiedzie lub zjeść na drugie śniadanie np. z jogurtem (moja porcja na drugie śniadanie to 2 muffiny + skyr + garść malin lub borówek). Muffinki dobrze się przechowują (do 3 dni w zamkniętym pojemniku) i mrożą.
Więcej przepisów na wypieki bananowe
- Babeczki bananowe z czekoladą
- Chlebek bananowy
- Pełnoziarniste drożdżówki z jagodami
- Muffinki bananowe z borówkami
Pokochasz je od pierwszego kęsa. Są delikatnie słodkie i puszyste.
Bananowe muffinki owsiane
Składniki (12 sztuk):
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka r.M,
- 100ml oleju,
- 80ml mleka,
- 100g mąki pszennej,
- 160g mąki owsianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- DODATKOWO:
- płatki owsiane, kropelki czekolady do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
*Mąka owsiana to zmielone płatki owsiane. Wystarczy zmielić je w blenderze kielichowym czy melakserze.
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na puree. Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy rozgniecione banany i mieszamy do połączenia.
*Jeśli chcesz do masy mozesz dodać 1-2 łyżki ksylitolu. Muffinki są bez cukru, ich słodycz zależy od dojrzałości banana.
Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia. Ciasto na muffinki jest gotowe. Rozkładamy je po równo do każdej papilotki.
Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego!
Babeczki przepyszne!
Smakowały całej rodzinie – także 8-miesiecznemu Bobasowi!
Bardzo mi miło ♥️