Pieczone żeberka

To podstawowy przepis na pieczone żeberka. Najpierw mięso długo marynuje, a następnie piekę do miękkości pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Można upiec je także w rękawie. Mięso wychodzi kruchutkie, z łatwością odchodzi od kości. Przepis jest bardzo prosty, mamy tutaj minimum składników i pracy. Całą pracę robi za nas piekarnik. Cały sekret tkwi w długim marynowaniu mięsa. W marynacie połączyłam ze sobą: olej, miód, musztardę i podstawowe przyprawy. Składniki te na pewno masz w swojej kuchni. Żeberka piekę dość długo, bo około 2h. Pewnie spotkacie się z krótszym czasem pieczenia w różnych przepisach. Ale np. 1h to dla mnie za krótko. Lubię jak mięso jest mega miękkie i z łatwością odchodzi od kości. Nie martwcie się, po tych 2h mięso się nie wysuszy.

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Uwielbiam żeberka w każdej postaci. I gdy tylko wypatrzę chude żeberka w sklepie mięsnym to od razu je kupuje. Poniżej zostawiam kilka moich ulubionych przepisów z żeberkami w roli głównej.

Żeberka pieczone w piekarniku najchętniej podaje z frytkami i surówką z czerwonej kapusty. Ale pasować do nich będą również ziemniaki z wody, pieczone ziemniaczki czy kluski (np. kopytka, śląskie), kasza, a jako dodatek zasmażana kapusta, buraczki.

Więcej przepisów na żeberka

  • Żeberka barbecue
  • Żeberka z pieczarkami
  • Żeberka w sosie własnym
  • Barszcz małorosyjski
Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Mięso warto zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło przyprawami. Następnie żeberka pieczemy pod przykryciem, a otwieramy je pod koniec pieczenia, aby się zarumieniły.

Pieczone żeberka

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • MARYNATA:
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie. Żeberka kroimy w paski tak, aby każda porcja miała jedną kość. Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Marynata powinna pokryć dokładnie każdy kawałek mięsa. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. 12h, a najlepiej na 24h.

*Możesz użyć ulubionej musztardy. Ja użyłam musztard Horcica.

Przygotowujemy marynatę i dokładnie nacieramy mięso

Przygotowujemy marynatę i dokładnie nacieramy mięso

Następnego dnia żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Mięso pieczemy około 2h, do miękkości. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby żeberka się zarumieniły. Smacznego!

Żeberka z piekarnika, soczyste i miękkie

Żeberka z piekarnika, soczyste i miękkie

Jeśli przygotujesz pieczone żeberka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź