Zbliża się długi weekend więc śpieszę z nowym pomysłem na dodatek do dań z grilla.
Dzisiejsza propozycja to sałatka na sałacie z samymi podstawowymi składnikami. Obok sałaty mamy tutaj pomidora, paprykę, cebulę i ser feta. Same składniki można ułożyć wcześniej na talerzu, a samym sosem polać tuż przed podaniem. Jeśli zrobicie ją w dużej salaterce to po polaniu sosem warto ją delikatnie przemieszać.
Sałatka świetnie sprawdzi się do grilla, do kanapek, jako dodatek do obiadu, do środka wrapów, do domowych hamburgerów czy hot dogów.
Taka sałatka będzie także odpowiednia dla osób z cukrzycą ciążową. Mimo, że sos sałatkowy ma w składzie cukier to 1 porcja sałatki będzie zawierała go jedynie 1g więc nie powinien wpłynąć znacząco na poziom glikemii. Co więcej, łączymy go z białkiem i tłuszczem. Ewentualnie można zamiennie użyć oliwy z oliwek doprawionej szczyptą soli i pieprzu czy ziołowego oleju rzepakowego.
Więcej przepisów na sałatki
- Sałatka z rukolą, pomidorkami i mozzarellą
- Sałatka z batatami i awokado
- Sałatka z kurczakiem i mango
- Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, do kanapek, na grilla, a także do środka tortilli.
Sałatka z sosem sałatkowym
Składniki:
- 200g mixu sałat,
- 1 papryka,
- 2 pomidory,
- 1 długi ogórek,
- 1 mała cebula,
- 160 sera feta,
- 1 sos sałatkowy np. francuski, włoski, grecki,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki wody,
Przygotowanie:
Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę lub cienkie piórka. Ser feta kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w cienkie półplasterki (nie musimy go obierać).
W miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju i opakowanie sosu sałatkowego.
Na dużym talerzu rozkładamy sałatę. Wykładamy na nią wszystkie warzywa i ser feta. Sałatkę polewamy sosem 15 minut przed podaniem. Życzę smacznego!