Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje wyśmienite ciasto kawowe. Pysznie smakuje, ale cieszy także oko. W cieście zatopione są rogaliki i po przekrojeniu uzyskujemy bardzo fajny wygląd gotowego kawałka. Jest to ciasto składające się z:
- jasnego biszkoptu - do tego przepisu wykorzystałam biszkopt olejowy z dodatkiem proszku do pieczenia. Jest stabilny, ładnie rośnie, dobrze się kroi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec swój ulubiony biszkopt.
- kremu budyniowego - to pyszny krem kawowy przygotowany z dużą ilością żółtek. Jest aksamitny i kremowy! Warto wykorzystać go do przełożenia innych ciast.
- kremu śmietankowego - to po prostu ubita śmietana kremówka wzmocniona żelatyną.
- rogalików mini 7days - dzięki wykorzystaniu gotowych rogalików ciasto jest szybsze do przygotowania. Aczkolwiek w środek można dać własnoręcznie upieczone kruche rogaliki.
- ponczu - jako poncz wykorzystałam zaparzoną kawę. W wersji dla dorosłych do kawy można dodać kilka łyżek mocniejszego alkoholu.
- i czekoladowej polewy - to po prostu rozpuszczona czekolada w kremowej śmietance. Bardzo często wykorzystuje taki rodzaj polewy do ciast, bo jest pyszna i szybka do zrobienia. Ja przygotowuje ją najczęściej przy użyciu mikrofali. Jeśli jednak jesteście fanami tradycyjnych polew z dodatkiem kakao i masła to wówczas podgrzejcie w garnuszku 150g masła, 70g cukru, 3 łyżki kakao i 5-7 łyżek mleka. Polewę zagotujcie. Gdy wystygnie polejcie nią gotowy wypiek.
Ciasto jest dość proste do przygotowania. Biszkopt można upiec wcześniej wówczas samo złożenie ciasta pójdzie sprawnie. Najlepiej wyłożyć krem budyniowy, wcisnąć rogaliki 7days i dopiero wtedy zabrać się za przygotowanie bitej śmietany. Bita śmietana po wymieszaniu z żelatyną zacznie szybko tężeć więc trzeba pracować z nią szybko.
Z uwagi na kremy ciasto przechowujemy w lodówce i kroimy ostrym nożem. Najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej tzn. wyjmujemy je z lodówki przed podaniem 1-2 h wcześniej - wówczas krem budyniowy oraz polewa miękną i rozpływają się w ustach.
Fantazyjne ciasto z rogaliki 7days z powodzeniem można zaserwować jako tort. Ciasto będzie idealne na większe rodzinne imprezy i święta. Jeśli lubisz kawowe smaki to skuś się na to ciacho, polecam!
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek,
- 6 łyżek oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- PONCZ:
- 150-200ml zaparzonej, ostudzonej kawy,
- KREM KAWOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru (150g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 4 żółtka,
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka mąki pszennej (15g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50g),
- 250g masła,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 12g żelatyny + 60g wody,
- DODATKOWO:
- 2 opakowania rogalików 7days mini (2x185g),
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200g płynnej śmietanki 30%,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 240g czekolady mlecznej,
- DEKORACJA:
- Kuleczki zbożowe Barry Callebaut
Przygotowanie:
BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Białka przekładamy do miski. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 1-2 minut. Miksujemy tak długo, aż zużyjemy cały cukier. Powinno nam to zająć około 12-15 minut. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, oraz olej, i krótko miksujemy na najniższych obrotach. Następnie w dwóch turach dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników. Masa biszkoptowa jest gotowa. Przekładamy ją delikatnie do foremki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół przez około 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt już jest upieczony.
Po wystudzeniu odkrawamy wierzchnią skórkę i kroimy biszkopt na 2 blaty.
PONCZ: Zaparzamy kawę. Studzimy i odmierzamy 150-200ml. Do ponczu można dodać ewentualnie kilka łyżek alkoholu np. wódki, spirytusu (zastępując nim część kawy).
KREM KAWOWY: Do garnka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kawę rozpuszczalną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.
Miękkie masło ucieramy kilka minut mikserem na najwyższych obrotach do białości (5-7 minut). Kilka razy zbieramy szpatułką masło ze ścianek. Następnie dodajemy budyń w trzech turach i ucieramy do połączenia. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Krem jest gotowy.
KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Żelatyna przed dodaniem do ubitej śmietany powinna być letnia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciurkiem wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do dobrego połączenia składników. Od tego momentu należy pracować szybko, bo krem śmietankowy zacznie szybko tężeć.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamane czekolady i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x35cm układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie rozsmarowujemy krem kawowy. W krem wciskamy rogaliki mini 7days, jeden obok drugiego w rządkach. Następnie rozsmarowujemy krem śmietankowy, Wyrównujemy. Kolejno wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go równomiernie pozostałym ponczem. Ciasto polewamy lekko gęstniejącą polewą czekoladową. Następnie posypujemy je posypką czekoladową.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy je w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej (wówczas krem budyniowy mięknie).
Dzień dobry,
Nie posiadam mikrofali i mam żelatynę fix czy można dodać ją do bitej śmietany i jeśli tak to w takich samych proporcjach, czyli ok. 3 łyżeczki na 1/4 szklankę wody?
Przyznaję, że jeszcze nigdy nie pracowałam z żelatyną fix. Podejrzewam, że można ją dodać do bitej śmietany, ale nie wiem na jakie proporcje ją stosować. Proszę przyjąć proporcje żelatyny fix na 600ml płynu.
Pychotka ??
Piękne wyszło! 🙂