Szarlotka a’la biszkoptowa

"Weekendowa Cukierenka" poleca dziś szybkie ciasto do kawki. Biszkoptowa szarlotka jest mięciutka i puszysta, wypełniona soczystymi jabłkami. Jej przygotowanie zajmie 10 minut. A wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w domu. Pieczemy ją w keksówce, ale można użyć także małej tortownicy. Jest niewysoka, ładnie się kroi i dobrze przechowuje. Będzie idealna jako deser po obiedzie, ciasto do kawy czy podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 100g miękkiego masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jabłka,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wyścielamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Jajka przekładamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem na najwyższych obrotach miksera do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej (około 5-7 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko na wolnych obrotach. Następnie dodajemy masło i miksujemy do połączenia składników na wolnych obrotach.

Masę przelewamy do keksówki, wyrównujemy. Na wierzchu układamy jabłka jedno obok drugiego. Pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. W sezonie wiosennym świetnie w cieście sprawdzi się rabarbar.
Szarlotka a’la biszkoptowa

Szarlotka a’la biszkoptowa





2 komentarzy

  1. Ekspresowa a’la szarlotka. Ciasto lekkie i puszyste polecam

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 😃

Zostaw odpowiedź